Online Leren van Instortingen

Datum: 4-9-2020
Locatie: Online
Kosten: € 125,00 per persoon (excl. btw). Leden van VNconstructeurs en/of Bouwen met Staal ontvangen 10% korting op het deelnametarief

Het is alweer even geleden, maar ’t ligt vast nog vers in uw geheugen: de gedeeltelijke instorting van het dak van de noordtribune van het AZ-stadion in Alkmaar, 10 augustus vorig jaar. Nog geen jaar eerder, op 18 september 2018, bezweek een deel van de vloerconstructie van de parkeergarage van Dekamarkt in Wormerveer. Gelukkig bleven beide incidenten zonder persoonlijk letsel, maar helaas viel er veel schade te betreuren: materiële alsook professioneel-emotionele schade. Want het zal je maar gebeuren, dat een bouwwerk waaraan jij hebt (mee)gewerkt, zo’n noodlot treft. Bovendien zijn dergelijke incidenten nooit bevorderlijk voor een positief beeld van de toepassing van staal in de bouw.

Inmiddels zijn de onderzoeken naar de technische oorzaken van de beide incidenten afgerond. Eind maart 2019 bracht Adviesbureau J.G. Hageman verslag uit van de studie naar de instorting van de Dekamarkt-parkeergarage in Wormerveer. In april van dit jaar maakte Royal HaskoningDHV de uitkomsten wereldkundig van het onderzoek naar het deels bezwijken van de dakconstructie van het AZ-stadion.

Bij beide incidenten blijkt de directe oorzaak overeenkomstig: het falen van gelaste verbindingen bij de bovenregel van de vakwerkligger in de tribuneoverkapping van het AZ-stadion en het falen van lassen in verborgen kluftverbindingen in hoedliggers van de Dekamarkt-parkeergarage. In beide gevallen staan deze directe oorzaken echter niet op zichzelf; ze zijn ook uitvloeisel van verschillende factoren in het ontwerp- en bouwproces die (mogelijk) voor verbetering vatbaar zijn.

Tijdens de interactieve kennissessie Leren van Instortingen worden oorzaak, toedrachten en beïnvloedende factoren van de beide incidenten in hun onderlinge samenhang aan de orde gesteld. Met als centraal doel: het leren van lessen en het delen van hernieuwde kennis en inzichten om de veiligheid en betrouwbaarheid van constructies in alle fasen van het project – vanaf opdrachtverlening tot en met beheer en onderhoud – in de toekomst nog beter te borgen. Want incidenten als Alkmaar en Wormerveer moeten incidenten blijven.

Online Leren van Instortingen trapt af met een drietal presentaties. Erik Middelkoop (Royal HaskoningDHV) belicht de conclusies en aanbevelingen van het technisch onderzoek AZ-stadion. Sander van der Vossen (Adviesbureau ir. J.G. Hageman) doet hetzelfde naar aanleiding van het onderzoek Dekamarkt-parkeergarage. Aansluitend gaat Bert van Beek (Willems-Boven Leeuwen en lid van verschillende normcommissies voor staalconstructies) in op de kwaliteit van fabricage en montage van staalconstructies, aan de hand van NEN-EN 1090-1 en -2.

Na de inleidingen discussieert het vakpanel, onder aanvoering van Sander den Blanken (BAM Infra en voorzitter Toetsingscommissie RC/RO van het Constructeursregister), over (het verbeteren van) constructieve veiligheid. U kunt aan de discussie meedoen door uw vragen, opmerkingen of inzichten kenbaar te maken via de chatfunctie van het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal of het centrale e-mailadres: mic@bouwenmetstaal.nl

Direct aanmelden