Staalconstructies

Datum: 3-3-2019
Starttijd: 19:00:00
Eindtijd: 3-4-2019 22:00:00
Locatie: Utrecht: Autogrill De Meern
Kosten: € 1.795 inclusief voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 1.995 voor overige belangstellenden. Prijzen zijn exclusief BTW.

In korte tijd wordt u bekend gemaakt met de belangrijkste aspecten van het ontwerpen en berekenen van staalconstructies.

Deze cursus belicht de belangrijkste aspecten rondom het ontwerpen en berekenen van staalconstrucies. De nadruk ligt hierbij op constructies voor industriële toepassingen, maar alle te behandelen aspecten zijn ook van toepassing op gebouwen. Berekeningen worden uitgevoerd overeenkomsig NEN-EN 1993-1-1 (Eurocode 3).

Is voor de krachtsinleiding het beoogde lijf van de ligger voldoende sterk? Zijn de gestapelde portalen voldoende stabiel? Zijn de verbindingen goed gekozen en gedetailleerd? Hiertoe komt ook de nodige mechanica aan bod. 
In de intensieve cursusdagen worden de hoofdzaken aangegeven en hoe daar mee om te gaan. Kennis van de behandelde onderwerpen maakt het onderkennen hiervan in constructies mogelijk. Bovendien geeft meer inzicht ook de mogelijkheid economischer en veiliger te construeren. Een zwaarder profiel of verstijvingsschotten zijn lang niet altijd noodzakelijk.
Cursisten wordt gevraagd om een voorbeeld van een constructie uit de eigen werkomgeving in te dienen die in de cursus besproken kan worden.

Wilt u leren een gebouw te ontwerpen dan kunt u beter de opleiding Staalconstructeur BSEng volgen.

Bestemd voor

Werktuigbouwers, MBO-ers met ervaring of HBO-ers, werkzaam met staalconstructies, zowel in de staalbouw als in de machine- en apparatenbouw. Bouwkundigen, MBO-ers met ervaring of HBO-ers, werkzaam bij aannemers, enz. Degene die werkzaam zijn met stalen hulpconstructies, draagconstructies, hijs- en vijzelconstructies, etc.

Niveau

(post-)HBO

Waar en wanneer

Regio Utrecht: Autogrill De Meern
Lessen mechanica: woensdag 3, 10, 17, 24 april 2019
Lessen staalconstructies:  woensdag 8, 15, 22 mei, 5, 12 juni 2019

Tijdsduur

9 avonden 19.00 tot 22.00 uur

Programma

Mechanica (4 lessen)

  • Basismechanica: Evenwicht, constructies, krachtsverdeling, spanningen.
  • Statisch onbepaalde constructies: Inleiding oplosmethoden en systematiek, krachtenmethode voor constructies met niet verplaatsbare knopen, stijfheidsverschillen in constructies, bijzondere situaties (steunpuntszetting, verende inklemming).
  • Stabiliteit van het evenwicht: Introductie, starre staven, stabiliteit, buigzame staven, Eulerse basisgevallen van knik, knik en de Eurocode, verend ingeklemde buigzame staven, tweede orde effecten, vergrotingsfactor.

Staalconstructies (5 lessen)

  • Inleiding staalconstructies, basisprincipes
  • Knik- en kipstabiliteit
  • Lasverbindingen
  • Boutverbindingen en kolomvoetverbindingen
  • Krachtsinleiding

Kosten en studiemateriaal

€ 1.795 inclusief voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 1.995 voor overige belangstellenden. Prijzen zijn exclusief BTW.

Het lesmateriaal is inbegrepen en bestaat uit een cursusmap en de boeken: Basisboek toegepaste mechanica, Krachtswerking, Verbinden.

 

Direct aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.