Uit de wei, op het dak

Datum: 29-6-2021
Starttijd: 13:45:00
Eindtijd: 18:00:00
Locatie: Online
Kosten: € 260 Voor (bedrijfs)leden vereniging BmS; € 285 voor overige belangstellenden. Prijzen zijn exclusief btw. Deelnemers aan de cursus Hallenbouw (2020) en/of de cursus Ontwerp toetsing geschoorde hal (2021) ontvangen 10% extra korting. Geef dit aan bij ‘Op

Inhoud

Zonneweides zijn in zwang, maar brengen horizonvervuiling en bezetten nuttige bouw- of landbouwgrond of zeer gewenst natuurgebied. Door pv-panelen op het dak van, met name,bedrijfshallen te plaatsen, is dit te voorkomen. De vraag ernaar is enorm, zo blijkt uit de praktijk. Maar daarmee neemt ook de problematiek toe, want er zijn veel haken en ogen, en vooral onbekende of onderkende consequenties vragen aandacht. Bestaande daken zijn vaak ‘tot op het bot’ uitgerekend, of kennen serieuze onvolkomenheden en kunnen niet zondermeer de extra kilo’s van pv-panelen en bijkomende belastingen dragen. Ook nieuwbouw-daken worden nog vaak uitgerekend met een UC van 1,0+ en vragen om andere aanpak. Hier is dan ook een pleidooi voor een robuustere opzet gewenst.  

Deze (tweedaagse) online cursus geeft technische en constructieve achtergronden en praktische wenken voor nieuwbouw en bestaande bouw om pv-panelen op een plat stalen dak aan te (kunnen) brengen en valkuilen bloot te leggen. Focus is bewust op (stalen) bedrijfshallen en andere industriegebouwen vanwege de enorme aantallen vierkante meters braak terrein. 

Programma 15 juni 2021

14.15

Incheck

14.30 – 15.00 

Inleiding nut en noodzaak van pv-panelen op het dak. Wetgeving in voorbereiding die gemeenten toestaat om eisen aan gebouweigenaren industriebouw te stellen. Opbrengst van pv-panelen. Maatschappelijke winst. Energetische winst. 

Jan-Pieter den Hollander met Marco Pauw (opening), (BmS) 

15.00 – 15.45 

Windbelasting,  Chris Geurts (TNO) 

15.45 – 16.00 

Pauze 

16.00 – 16.45 

Wateraccumulatie/sneeuwbelasting, Jan Meester of Sander van der Vossen (Hageman) 

16.45 – 17.30 

Constructief ontwerp nieuwbouw dak met pv-panelen. Uitbreiding rekenvoorbeeld Hallencursus en Toetsing ontwerp geschoorde hal, Marcel van Odenhoven (Staalbouwkundig Adviesburo Van Odenhoven) 

17.30 – 18.00 

Forumdiscussie Den Hollander, Geurts, Meester en Van Odenhoven met deelnemers, via chat, App of e-mail, o.l.v. Marco Pauw 

Programma 29 juni 2021

13.45 

Incheck

14.00 – 14.05 

Korte inleiding tot avondprogramma, Marco Pauw (BmS) 

14.05 – 14.45 

NEN 7250, Chris van der Meijden (Kiwa BDA) 

14.45 – 15.30 

Aanpak bestaande voorraad en versterkingsmogelijkheden (incl. NEN 8700), Jan Berkhout (Pieters Bouwtechniek, Haarlem) 

15.30 – 15.45 

Pauze 

15.45 – 16.15 

Brandwerendheid (incl. verzekeraars-perspectief) , Ralph Hamerlinck (Adviesbureau Hamerlinck) 

16.15 – 16.45 

Pv-panelen, aandachtspunten, legplannen, prestaties en ballast, Jeroen Weller (Esdec) 

16.45 – 17.30 

Uitvoering/praktijk, Ben Verhoef (Holland Staal) 

17.30 – 18.00 

Forumdiscussie Van der Meijden, Berkhout, Hamerlinck, Weller en Verhoef met deelnemers, via chat, App of e-mail, o.l.v. Marco Pauw 

Bestemd voor

Geïnteresseerden in met name de ontwerpaspecten van het onderwerp hallenbouw, zoals constructief ontwerpers, constructeurs, aannemers, staalbouwers, architecten, bouwkundigen, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten enzovoort. 

Niveau

MBO, HBO en TU.

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen 1 punt (kenniseenheid) voor het Constructeursregister.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Hallenbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst.

Hoe

Via MS Teams of Zoom. Het is aan te raden dit van tevoren te installeren. Het is ook mogelijk om de cursus via uw webbrowser te volgen. Op de ochtend van de cursus ontvangt u een e-mail met link naar de cursus.

Kosten

€ 260 Voor (bedrijfs)leden vereniging BmS; € 285 voor overige belangstellenden. Prijzen zijn exclusief btw. Deelnemers aan de cursus Hallenbouw (2020) en/of de cursus Ontwerp toetsing geschoorde hal (2021) ontvangen 10% extra korting. Geef dit aan bij ‘Opmerkingen’ op het aanmeldformulier. 

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een automatische notificatie van uw aanmelding. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Op het moment dat er voldoende animo is, zullen de deelnemers een definitieve bevestiging ontvangen met details. De factuur volgt per separate e-mail. Geeft u alstublieft duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het e-mailadres voor facturatie inclusief een eventueel inkoopnummer. Eventuele overige zaken/vragen kunt u aangeven bij ‘Opmerkingen’. 

Informatie

Secretariaal Bouwen met Staal, tel. 088-3531212. Of e-mail opleidingen@bouwenmetstaal.nl.  

Direct aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.