Sprekers en programma Dag van de Constructeur 19 mei bekend

Datum: 19-5-2022
Starttijd: 12:00:00
Eindtijd: 18:00:00
Locatie: Buitenplaats Kameryck
Kosten: De kosten bedragen € 225,00 voor leden van VNconstructeurs en € 295,00 voor niet-leden (bedragen excl. btw).

VNconstructeurs houdt op 19 mei de Dag van de Constructeur met als titel: “Step into the Future.”Het thema van deze editie is dan ook ‘De constructeur van de 21e eeuw. Een dag in het teken van verduurzaming, circulariteit, digitalisering en constructieve veiligheid. Mis dit interessante programma niet!

Inschrijven kan via deze link.

Met het thema ‘Constructeur van de 21e eeuw’ als belangrijkste leidraad hebben we een aantrekkelijk programma samengesteld voor de Dag van de Constructeur 2022.

Op donderdag 19 mei 2022 zal de Dag van de Constructeur weer live worden gehouden, waar jij als deelnemer ook 2 KE/PE punten voor het Constructeursregister kunt behalen. Het aantrekkelijke programma met 3 plenaire  sessies en een gevarieerd aanbod parallelsessies biedt daar een goed fundament voor.

Keynotes
Mathew Vola, Constructeur van het Jaar 2021, is de eerste keynote speaker. Vola is een constructeur met een indrukwekkend cv. Hij is werkzaam bij Arup en houdt zich bezig met de toekomst van het het constructeursvak: “Form follows function is een bekende uitspraak van Louis Sullivan, die ons denken als ontwerper in de afgelopen eeuw heeft bepaald. We moeten toe naar form follows sustainability als basis voor  het ontwerp- en bouwproces van de toekomst”. De keynote van Vola zal dan ook gaan over de uitdagingen van de constructeur in de 21e eeuw.

In de tweede keynote gaan we in op het onderwerp veiligheid. Raphaël Steenbergen van TNO zal de keynote verzorgen.

Debat
De derde plenaire sessie tijdens de Dag van de Constructeur is een debat dat zal draaien om de vraag ‘Wat houdt ons tegen om vaart te maken met verduurzaming?”

Dat is een veelomvattend vraagstuk, dat een brede samenwerking in de keten vraagt. Deelnemers aan dit debat zijn onder andere Dorien Staal (Voorbij Prefab, tevens voorzitter Betonvereniging), Mathew Vola (Arup, Constructeur van het jaar 2021) en Dick Bezemer (Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam en voorzitter COBc)

Parallelsessies
Het verdere programma biedt twee series van vijf parallelsessies die aansluiten op het thema ‘De constructeur van de 21e eeuw’. Zo zullen digitalisering, veiligheid, circulariteit en techniek en regelgeving in een of meer sessies aan de orde komen.

Zo is er een sessie over het ontwerp van de Bunkertoren in Eindhoven door Patrick van Dodewaard (IMd). Een aansprekend project waarin diverse innovatieve aspecten samenkomen.

Een andere sessie gaat over menselijk gedrag als cruciale factor bij het borgen constructieve veiligheid. ‘Brainbased safety’ gaat hierover.

Frank Kaalberg (Witteveen + Bos) zal uitweiden over duurzaamheid bij het  ontwerpen van tunnels. “Wanneer het gaat over duurzaamheid in de infrawereld, met name bij tunnelbouw, kun je moeilijk zonder beton. Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden tot verduurzaming zijn. Vermindering van materiaal of hergebruik van tunnels is niet aan de orde, er moet breder worden gekeken. Wanneer je dat doet, merk je dat er genoeg mogelijkheden zijn om sustainable tunnels te realiseren. Tunnels kunnen bijvoorbeeld een grote bijdrage leveren aan de leefbaarheid van een gebied.

Bij het construeren met nieuwe, innovatieve materialen is er meer dan eens sprake van gebrek aan actuele normen en regelgeving. Hoe ga je daarmee om?  Dit speelt onder andere bij het construeren met CLT.  Ingenieursbureau Goudstikker-De Vries heeft hier samen met het COBc (de constructeurs van Bouw- en Woningtoezicht) naar gekeken.

De website www.dagvandeconstructeur.nl wordt regelmatig geactualiseerd met aanvullende informatie over de genoemde en nog in te vullen sessies, dus houd de website goed in de gaten. Op deze website kun je je aanmelden en o.a. het programma vinden.

De Dag van de Constructeur is bij Buitenplaats Kameryck van 12.00 tot 18.00 op 19 mei en wordt georganiseerd door VNconstructeurs en KPE-groep.

Direct aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.