COBc Toetsingshulpmiddel "Staalvezelbeton voor funderingsconstructies", versie oktober 2018.

Voor het toepassen van staalvezelbeton zijn in eerste instantie de Eurocodes van toepassing, aangevuld met CUR-Aanbeveling 111. Verder kunnen CUR-Rapporten C 245 en C 246 ter aanvulling worden geraadpleegd.

De praktijk wijst uit dat ontwikkelingen op gebied van staalvezelbeton doorgaan, echter passende regelgeving en documentatie ontbreken hiervoor. Als voorbeeld hierbij kan worden genoemd de toepassing van staalvezelbeton in funderingsconstructies voor met name de woningbouw. Bij het beoordelen en goedkeuren hiervan stuit het Bouwtoezicht op problemen door het ontbreken van regelgeving hiervoor.

Indien innovatieve toepassingen niet onderbouwd kunnen worden door regelgeving ontstaan discussies tussen toetsende en ontwerpende constructeurs over interpretaties van regelgeving die feitelijk van toepassing zijn op andere typen constructies. Aan de andere kant wil Bouwtoezicht meewerken aan innovaties.

Om dit te kunnen doorbreken heeft COBc tezamen met de industrie deze Toetsingshulpmiddel voor staalvezelbeton opgesteld. Op deze wijze wordt mogelijk gemaakt dat daarmee een  innovatieve oplossing breed toegepast kan worden in Nederland.

Het Toetsingshulpmiddel wordt ondersteund door een aantal rekenvoorbeelden.

Download

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.