Brandwerendheid kanaalplaatvloeren update

 

Op 8 juni 2011 heeft de BFBN een brief uitdoen gaan waarin zijn de huidige stand van zaken omtrent kanaalplaatvloeren bij brand weergeven. In deze brief adviseren zij een aantal nieuwe maatregelen die ontwerpers van kanaalplaten moeten nemen om de brandwerendheid van de vloeren te vergroten.
Deze maatregelen zijn het gevolg van een door de BFBN geïnitieerd onderzoek naar de krachtwerking in kanaalplaatvloeren bij brand. Het advies is een vervolg op en vervangt een eerder – in november 2009 – gegeven advies met bijbehorende maatregelen
 
Aanleiding voor het onderzoek is de brand in 2007 en de daarbij ontstane schade aan beton in een parkeergarage onder een appartementencomplex aan de Lloydstraat in Rotterdam. Om helder te krijgen of het hier om een incident ging, gaf BFBN destijds de opdracht aan TNO, Efectis Nederland en de Stichting Expertisecentrum Bouw (ERB) om een onderzoek te doen. Dat leidde in november 2009 al tot extra maatregelen.
 
Inmiddels is vervolgonderzoek gedaan door TNO, Efectis Nederland, Adviesbureau ir. J.G. Hageman, ERB en DGMR. Dit richtte zich op de krachtwerking in de kanaalplaatvloer onder invloed van temperatuurverhogingen, het mogelijk ontstaan van horizontale scheuren in de dammen van de kanaalplaat. Conclusie is dat problemen kunnen ontstaan bij kanaalplaatvloeren met een toplaag dikker dan 50mm. Bij brand kan de bovenzijde van zo’n vloer onvoldoende vervormen, waardoor de onderschil kan losscheuren.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.