De kunst van het construeren ontrafeld


Donderdag 28 juni a.s. wordt bij IMd Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam De kunst van het construeren gelanceerd. In dit boek tonen vier gerenommeerde Nederlandse constructeurs aan de hand van elf principes de architectonische, functionele en financiële meerwaarde van slimme, efficiënte constructies. Op deze manier leggen zij de essentie van het constructeursvak bloot in woord en beeld.

In ‘De kunst van het construeren’ laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd Raadgevende Ingenieurs – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk.
 
Constructies doen veel meer dan alleen de zwaartekracht trotseren. Architectonisch, functioneel en financieel kan een constructie een gebouw maken of breken. Een goede draagstructuur helpt de architect, de opdrachtgever, de aannemer én de gebruiker. Niet de een of de ander, maar allemaal. Pas dan is een constructie een goede constructie.
 
Aan de hand van elf principes tonen de auteurs de kern van hun vak. Enkele van die principes zijn: werk altijd integraal, weet wat iets kost en werk van grof naar fijn. Ook wordt duidelijk waarom het belangrijk is om anders over duurzaamheid te denken, dat hulpmiddelen niet altijd behulpzaam zijn en waarom het belangrijk is om soms tegen de gangbare conventies in te gaan.
 
De kunst van het construeren levert een leerrijk kijkje in de keuken van een ervaren ingenieursbureau. Het boek is dan ook een 'must read' voor beginnende constructeurs en studenten, maar minstens zo interessant voor opdrachtgevers, financiers en andere partners in het ontwikkel-, ontwerp- en bouwproces.
 
De kunst van het construeren, uitgave Bouwen met Staal, Zoetermeer, juni 2018, formaat A4, 248 p., ISBN 978-90-72830-97-5, € 24,95, inclusief btw en verzendkosten. Verkrijgbaar bij Bouwen met Staal, via https://publicaties.bouwenmetstaal.nl en de boekhandel.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.