KPCV lanceert online tools constructieve veiligheid

Op haar website biedt KPCV twee gratis tools aan voor het borgen van de constructieve veiligheid in de bouwpraktijk.

Instortingen of het bijna bezwijken van bouwwerken. Het komt (helaas) nog vaak voor en kent eigenlijk altijd wel meerdere oorzaken. Meestal is een (bijna) instorting de optelsom van verschillende missers of onvolkomenheden door meerdere partners in het project, in meerdere projectfasen. Daarbij hebben al die (semi-) calamiteiten één grote gemene deler: gebrekkige coördinatie en communicatie. Maar al te vaak komt, om het stichtelijk te stellen, het berouw ná de zonde: ‘Hadden we maar tijdig en duidelijk afgesproken wie waarvoor verantwoordelijk is als het gaat om de constructieve veiligheid’. Om te voorkomen dat u de put dempt als ’t kalf al verdronken is, reikt het KPCV (Kennisportaal Constructieve Veiligheid) u nu twee praktische tools aan; geheel gratis op de KPCV-website.

Een van de twee heet Projectteam Scan. Hiermee kunt u samen met de andere leden van een projectteam snel en eenvoudig vastleggen wie (al of niet) verantwoordelijk is dan wel invloed heeft op de constructieve veiligheid in de verschillende fasen van het project. De manager van het projectteam maakt het project in de tool aan en nodigt de andere teamleden uit om de scan tijdens een teamsessie gezamenlijk uit te voeren. De resultaten kunnen tijdens teamoverleg nader worden besproken en desgewenst gewijzigd of aangescherpt.

Naast de Projectteam Scan biedt het KPCV ook de Persoonlijke Scan. Met dit instrument kan elk projectteamlid (of een willekeurige belanghebbende of geïnteresseerde) nagaan wat de eigen rol en taken zijn bij de constructieve veiligheid en hoe ’t staat met de eigen kennis en inzichten in het borgen van constructieve veiligheid.

Centrale gedachte achter de beide tools is dat constructieve veiligheid niet uitsluitend is voorbehouden aan de constructeur. Ook andere disciplines zoals de architect, bouwfysisch adviseur, installateur en zelfs de opdrachtgever hebben hun aandeel. Zo is de opdrachtgever via de uitbestedingsstrategie dikwijls bepalend voor de randvoorwaarden van constructieve veiligheid bij ontwerp en uitvoering. Constructieve veiligheid is een ketenverantwoordelijkheid.

  • Ter nadere kennismaking met de nieuwe tools organiseert het KPCV op dinsdagmiddag 18 mei, vanaf 16:00 uur een introductiewebinar. Hierbij worden de eerste ervaringen en tips voor gebruik gedeeld. Aan het woord komen onder meer Jurgen Hielema (Rijksvastgoedbedrijf), Corné Hagen (ABT) en Ralph van Leeuwen (Van Hattum en Blankevoort). Het kennisportaal zelf is vertegenwoordigd door voorzitter Dick Stoelhorst en content manager Dik Spekkink. Aanmelden voor gratis deelname.
  • Wilt u meer weten over het KPCV en haar activiteiten, neem een kijkje op kpcv.nl of blik terug op het webinar Kennisportaal Constructieve Veiligheid van dinsdag 13 april jl. in Studio Staal.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.