Zembla uitzending over belangen bij brandtesten

Op donderdag 6 mei om 20.25 uur is de uitzending ‘Brandende belangen’ te zien bij BNNVARA op NPO 2. In deze uitzending wordt ingegaan op normen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal. Tijdens de uitzending worden diverse deskundigen aan het woord gelaten, die ingaan op de tekortkomingen in de huidige testen, en ook de verschillende belangen die hierbij spelen.

Zembla schrijft hierover:

De commissies die in Nederland normen opstellen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal zijn niet onafhankelijk en worden beïnvloed door producenten. Dat zeggen deskundigen in de Zembla uitzending ‘Brandende belangen’. Uit notulen van zo’n commissie die Zembla in handen heeft, blijkt dat de brandweer zich kritisch uitspreekt. “De regelgeving schiet gewoon tekort”, aldus de vertegenwoordiger van de brandweer in de commissie. Materialen die in Nederland op hoogbouwgevels worden geplaatst, waaronder isolatie, zouden niet voldoende worden getest op brandveiligheid.

In Nederland worden productnormen vastgesteld door het normalisatie instituut NEN. Binnen normcommissies van dit instituut wordt onder meer bepaald op welke wijze bouwproducten op brandveiligheid worden getest.

Het hele artikel staat hier

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.