Wanneer een brand met grote zekerheid beperkt blijft tot een relatief klein uitbreidingsgebied kan het gebouw fire resilient genoemd worden. Met het toenemende gebruik van Cross Laminated Timber (CLT) – kruislaaghout – is het de vraag of dat ook mogelijk is met woningbouw in CLT.
Cross Laminated Timber (CLT) – kruislaaghout – wint aan populariteit, omdat hout een duurzaam bouwmateriaal is. Daarnaast kunnen houten draag- en scheidingsconstructies zonder bescherming voldoende brandwerend zijn, wanneer in de dimensionering rekening wordt gehouden met de inbranddiepte die in het hout optreedt gedurende de tijdsduur dat de constructie brandwerend moet zijn. Als de gereduceerde doorsnede na die tijdsduur nog voldoende is om in het belastinggeval ‘brand’ voldoende sterkte of thermische weerstand te bieden, kan het betreffende houten constructiedeel als voldoende brandwerend worden beschouwd.
Maar heeft de constructie dan ook de brand overleeft? Is de constructie niet alleen fire resistant maar ook fire resilient? Dat zou betekenen dat het gebouw na brand met beperkte reparaties weer in gebruik genomen kan worden. Wanneer constructies moeten worden vervangen, is dat vaak niet als een beperkte reparatie aan te merken en kan niet van een fire resilient gebouw worden gesproken.
Het hele artikel is hier te lezen
Bron: Brandveilig.com