Wat staat er op het programma van webinarserie duurzaam construeren?

VNconstructeurs houdt in het najaar een webinarserie over Duurzaam Construeren. Wanneer u zich voor alle vier de webinars in één keer inschrijft, krijgt u 100 euro korting. De webinars vinden plaats op 19 oktober 2022, 23 november 2022, 18 januari 2023 en 15 februari 2023 (onder voorbehoud). De serie past binnen de focus op duurzaamheid in de strategie van VNconstructeurs. 

Duurzaamheid gaat over hoe om te gaan met schaarse bronnen energie, water, materialen en omgeving. In de bouw is er de laatste jaren veel aandacht uitgegaan naar het aspect energie. Je kunt wel stellen dat de mogelijkheden voor besparing en het inzetten van hernieuwbare bronnen daar al heel ver ontwikkeld zijn.

Klimaatverandering beheerst het nieuws. De energietransitie heeft het kantelpunt bereikt. Nieuwe gebouwen worden energieneutraal en bestaand vastgoed gaat in rap tempo worden aangepast. waardoor de CO2 footprint van een gebouw binnen afzienbare tijd voornamelijk wordt gevormd door de materialen die bij de bouw worden gebruikt.

Grote infrastructurele projecten liggen stil vanwege de stikstofcrisis en vele bestaande bruggen en kunstwerken zijn aan vervanging of versterking toe, terwijl ze intensiever worden gebruikt dan ooit.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het vak van de constructief ontwerper en hoe verandert het vak naar de toekomst? In deze serie lezingen – inclusief workshop – gaan vakgenoten, experts en koplopers in op deze vragen aan de hand van een aantal deelthema’s.

19 oktober 2022 – duurzaam ontwerpen van gebouwen

Deze eerste sessie wordt live op locatie georganiseerd. Centraal staan de urgentie van duurzaamheid, de milieu-impact van constructies en ontwerpstrategieën voor bestaande en nieuwe constructies.

Een duurzaam ontwerp wordt steeds relevanter voor gebouweigenaren en de overheden komen met strengere regelgeving. Welke ontwerpkeuzes heeft de constructeur en welke belangen moeten afgewogen worden? Hoe reken je op hoofdlijnen aan de embodied carbon in de constructie? Met welke wet- en regelgeving krijgt de constructeur te maken? Vragen die in de eerste bijeenkomst en workshop worden behandeld.

Aan deze sessie is een facultatieve workshop gekoppeld. Hierin leer je aan de hand van twee voorbeeldcases in staal en beton rekenen aan de CO2-footprint van draagconstructies, hoe je de CO2-impact kan beïnvloeden en welke ontwerpkeuzes daarbij het beste werken.

Kan of wil je niet aan de workshop deelnemen? Geen probleem, je kunt dan kiezen voor deelname op locatie, of online deelname via MS-Teams.

23 november 2022 –  duurzame ontwikkelingen in materialen

Dit webinar gaat in op biobased bouwen en op duurzame ontwikkelingen in de constructieve materialen beton en staal.

  • houtconstructies en lijmsoorten (biochemie)
  • CO2 arm beton, waaronder geopolymeerbeton
  • Circulair beton
  • Duurzamer staal
  • Bouwkundige materialen, zoals biobased materialen voor onder andere isolatie, scheidingswanden, gevelbekleding

18 januari 2023 – Circulariteit en bouwlogistiek

Circulair bouwen heeft de toekomst. Wie zijn de koplopers en wat zijn hedendaagse ontwikkelingen waarmee nu reeds impact kan worden gemaakt? Dit webinar gaat over het herbestemmen van bestaande constructies, toepassen van donorskeletten, circulair slopen en de bouwlogistiek van de toekomst. Mogelijke onderwerpen (onder voorbehoud):

  • Bestaande gebouwen
  • Het donorskelet
  • Circulair slopen
  • Bouwlogistiek van de toekomst 

15 februari 2023 – Duurzaam ontwerpen in de infrastuctuur

Dit webinar gaat aan de hand van voorbeelden in op duurzame ontwerpkeuzes in infrastructurele projecten, circulariteit en bouwmaterialen van de toekomst.

Het programma wordt nog nader bekend gemaakt

 

Schrijf  hieronder direct in!

De kosten per webinar bedragen 135 euro voor niet-leden en 100 euro voor leden. Wanneer u zich inschrijft voor de hele webinarserie betalen niet-leden 440 euro en leden 300 euro.

Deelname aan de workshop aansluitend op de eerste sessie kost €95,- voor leden en niet-leden en is inclusief een warm buffet.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.