Vide bijeenkomst "Veiligheid, verantwoordelijkheid en de rol van toezicht"

Datum: 13-9-2018
Starttijd: 14:45:00
Eindtijd: 17:00:00
Locatie: SWOV, Bezuidenhoutseweg 62 te Den Haag
Kosten: er zijn aan deze bijeenkomsten geen kosten verbonden

Het borgen van onze veiligheid is een klassieke kerntaak van de overheid, zo heet het. Maar wat betekent dit in tijden waarin we praten over netwerken, governance, participatie en co-productie? Vooral na incidenten placht men nog wel terug te grijpen naar de idee van de centraal verantwoordelijke overheid. Hoe gaan overheid en burgers met deze ambivalentie om? Dit was het onderwerp van een speciaal themanummer van het tijdschrift Bestuurskunde. Verschillende auteurs lieten hun licht schijnen op deze materie.

Willem-Jan Kortleven signaleert een trend om professionals strafrechtelijk aan te spreken om hen ‘boete te laten doen’ na incidenten en ongevallen. Roel Pieterman verdiept zich in de rol van de overheid indien de burger zijn eigen gevaar kan vormen, zoals bij een (vermeend) ongezonde levensstijl. Dick Ruimschotel buigt zich over het begrip ‘stelselverantwoordelijkheid’ in het verkeer en beschrijft een decentrale wijze waarop aan stelselverantwoordelijkheid vorm kan worden gegeven.
 
Een belangrijke vraag is: wat betekent dit voor het werk van toezichthouders en evaluatoren? Hier gaat deze discussiebijeenkomst over.
Datum: donderdag 13 september 2018
Aanvang: 15.00 - 17.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur)
Locatie: SWOV, Bezuidenhoutseweg 62 te Den Haag
Aanmelden: via een mail naar secretariaat@videnet.nl
Kosten: er zijn aan deze bijeenkomsten geen kosten verbonden

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.