Deze ontwerpnormen gaan over het ontwerpen van geotechnische en funderingsconstructies, grondonderzoek en classificatie van grond. Ze dragen bij aan duurzaam veilige en bruikbare constructies. Beide ontwerpnormen staan open voor commentaar tot 29 februari 2024.
Lees meerEen nieuwgarantie voor twintig jaar oude kanaalplaten was tien jaar geleden wellicht ondenkbaar. Nu is het de werkelijkheid. Naast het retournamecertificaat om geleverde kanaalplaten terug te nemen aan het einde van de levensduur is het nu mogelijk om refurbished kanaalplaten met nieuwgarantie af te nemen bij VBI.
Lees meerVandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerIn november 2020 stortte een deel van het dak van het AZ-stadion in. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) heeft naar aanleiding van onderzoek naar die instorting aanbevolen om voor publiek toegankelijke gebouwen uit de gevolgklasse 3 wettelijk verplicht te stellen dat de eigenaren periodiek onderzoek laten doen naar de constructieve veiligheid van het gebouw. Op basis hiervan is de Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ ontwikkeld. Deze is op 4 oktober 2023 gepubliceerd.
Lees meerDe NEN-werkgroep ‘Brandveiligheid en bouwen met hout’ start per 1 oktober 2023 met de ontwikkeling van een Nederlands Technische Afspraak (NTA) over de noodzakelijke aanvullende afspraken die gemaakt moeten worden als hout als bouwmateriaal wordt gebruikt in plaats van de meer traditionele materialen als staal en beton.
Lees meerVandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerVandaag is de uitnodiging voor de Staalbouwdag verzonden.
Lees meerDe Vakgroep Ingenieursbureau Bouwondernemingen van Bouwend Nederland presenteert een richtlijn die zich specifiek richt op de constructieve veiligheid in de infrasector: de richtlijn Borging constructieve veiligheid in de infra. Deze is toegespitst op de verantwoordelijkheden en reikwijdte die in de infra gebruikelijk zijn. De definities voor rollen zijn conform het programma Veiligheid in de Bouw.
Lees meerDe Dag van de constructeur 2024 is op donderdag 6 juni bij de Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Zet deze dag alvast in je agenda. De DvdC is het kennis- en netwerkevent voor alle constructeurs en professionals werkzaam in de bouw. Tijdens deze dag wordt ook de Constructeur van het jaar bekendgemaakt.
Lees meerVandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerIn het deel van Eurocode 1 voor windbelastingen, EN 1991-1-4, zijn rekenregels opgenomen om de trillingen evenwijdig aan de wind in rekening te brengen. Met de herziening van de Eurocode worden ook deze rekenregels aangepast.
Lees meerHet is een wijziging van de Omgevingsregeling voor gebouwen. Er komt een verplichte periodieke beoordeling voor de constructieve veiligheid van grote publieke gebouwen. Ook komt er een verdere onderzoeksplicht voor gebouwen met breedplaatvloeren. Verder wijzigt het inspectieschema voor brandveiligheidsinstallaties.
Lees meerEr is nu een nieuwe normenserie voor aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde betonproducten in betonproducten. Deze norm vervangt deels NVN 6525:2008. Hiermee krijgen marktpartijen in Nederland praktische handvatten voor de toepassing op hun betonproducten van internationale normen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld onbedoeld verkeerde interpretaties worden voorkomen.
Lees meerNEN-EN 13747, de Europese productnorm voor breedplaten, beschrijft in een ontwerpregel dat bij de beoordeling van de brandveiligheid van breedplaatvloeren de koppelwapening ter plaatse van de voeg tussen twee breedplaten niet hoeft te worden beschouwd [1]. Sue Ellen de Nijs deed onderzoek naar de vraag of dit juist is en of dit ook geldt als de koppelwapening zonder specifieke dekking is aangebracht, zoals in Nederland gebruikelijk.
Lees meerMinister De Jonge (VRO) informeert de Tweede Kamer over een mogelijk probleem met MUWI-vloeren in een deel van de schoolgebouwen.
Lees meerEen even gedegen als handzaam instrument voor het écht borgen van de constructieve veiligheid bij bouwprojecten, door alle betrokken projectpartners. Dat wordt BORGR, de nieuwe online tool van het Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV)
Lees meerNieuwe constructeurs toegetreden tot het Constructeursregister
Lees meerSteeds meer moderne gevelmaterialen worden op de markt gebracht, veelal voor nieuwbouwprojecten maar ook voor veel renovatieprojecten. In Nederland zijn bijvoorbeeld steenstrips populair. Maar met deze nieuwe, moderne materialen komen ook nieuwe uitdagingen voor brandveiligheid. Een relatief nieuw fenomeen is de flankerende brand. Nora Kuiper deed hier onderzoek naar.
Lees meerVandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerVandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerWees gerust, van mij geen politieke verhandelingen op deze plek. Ik heb het hier niet over de winnaar van de verkiezingen maar over een andere BBB; de Beoordeling Bestaande Bouwwerken. Wellicht niet zo populair als de politieke partij, maar evenzeer stelt deze het belang van de burger centraal. Het betreft een soort verplichte APK-keuring voor bestaande gebouwen, die op dit moment volop in ontwikkeling is. Waar hebben we het precies over?
Lees meerHet programma van de Dag van de Constructeur op 1 juni is bekend. ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’ is het thema. In drie keynotes en een groot scala aan presentaties tijdens twee breakout sessies wordt dit thema van alle kanten belicht. Terug van weggeweest in het programma zijn de hernieuwde samenwerking met het Constructeursregister en de bekendmaking van de Constructeur van het Jaar.
Lees meerVandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerDe afgelopen week is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerEr loopt een Eurocode traject om alle Europese normen met betrekking tot constructieve veiligheid te actualiseren naar de huidige stand van techniek. Net als in het Nederlandse normalisatieproces zijn er ook bij de Europese (CEN) normalisatie verschillende stadia. Daarbij is de procesplanning per Eurocode ook nog eens verschillend. Het einddoel is dat uiterlijk 2027 alle Eurocode normen gereed zijn; het liefst inclusief vertaling en nationale bijlagen. Het is de taak van het NEN Team Constructieve veiligheid en de verschillende betrokken commissies om dit voor elkaar te krijgen.
Lees meerDe Dag van de Constructeur 2023 is op donderdag 1 juni in Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Tijdens deze dag, die in het teken staat van samenwerking, wordt ook de Constructeur van het Jaar bekendgemaakt.
Lees meerDe NTA ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ (NTA 8790) is nu open voor commentaar. NEN heeft deze NTA ontwikkeld in opdracht van het ministerie van BZK. Het ministerie is voornemens om deze NTA aan te wijzen in de Omgevingsregeling. De openbare commentaarronde loopt tot 20 maart 2023.
Lees meerDe afgelopen week is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerDe afgelopen week is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerLangs de A12 bij Ede wordt het eerste circulaire hotel van Nederland gebouwd. Het hotel wekt zelf energie op en maakt haar gasten bewust van hun energieverbruik door ze te stimuleren hier bewust mee om te gaan. Het gebouw wordt 50 meter hoog en bestaat uit 12 lagen geprefabriceerde HoutKern®modules die zijn opgebouwd uit Cross Laminated Timber (CLT) wand-, vloer en plafondelementen. Cruciale vraag is of de regelgeving van het Bouwbesluit wel voldoende aansluit bij het (hoger) bouwen in hout?
Lees meerDe afgelopen week is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.
Lees meerVerhoef Funderingstechnieken, de Olivierpaal, heeft als eerste funderingsbedrijf een NEN7201-Zelfverklaring
Lees meerBijzonder lector Constructieve Veiligheid Michiel Horikx heeft al zijn ervaringen die hij de afgelopen jaren opdeed als constructeur, onderzoeker en docent gebundeld in een gratis nieuw leerboek voor studenten: ‘Conceptual Structural Design’
Lees meerBinnen KCAF is de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opstellen van een landelijke richtlijn voor gedrukte funderingspalen. Heel belangrijk, want in het verleden werd er verschillend naar de perstechniek gekeken door betrokken partijen.
Lees meerDe presentaties van het COBC congres 2022 staan live
Lees meerDe Dag van de Constructeur 2023 is op donderdag 1 juni in Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Zet deze dag alvast in je agenda! Tijdens deze dag, die in het teken staat van samenwerking, wordt ook de Constructeur van het Jaar bekendgemaak
Lees meerMinister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) stuurt de Tweede Kamer de antwoorden op vragen over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving in verband met de periodieke beoordeling van de constructieve veiligheid van gebouwen, de aanscherping van de schileisen van tijdelijke woningen en enkele andere onderwerpen.
Lees meerBlog Johan van der Meer, voorzitter regio Noord-Oost van Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc)
Lees meerOp woensdag 2 november is er weer het jaarlijkse COBc congres. Dit jaar in de regio Midden in het Het Castelum in Utrecht. Afgelopen jaar heeft de bouwwereld wederom niet stilgezeten. Bepaalde onderwerpen zijn meermaals in het nieuws geweest en sommige onderwerpen zijn wederom actueel.
Lees meerVNconstructeurs houdt in het najaar een webinarserie over Duurzaam Construeren. Wanneer u zich voor alle vier de webinars in één keer inschrijft, krijgt u 100 euro korting. De webinars vinden plaats op 19 oktober 2022, 23 november 2022, 18 januari 2023 en 15 februari 2023 (onder voorbehoud). De serie past binnen de focus op duurzaamheid in de strategie van VNconstructeurs.
Lees meerIn november 2021 heeft de toenmalige minister van BZK aan de Tweede Kamer toegezegd dat er een verplichting komt voor een periodieke beoordeling van de constructieve veiligheid van grote publieksgebouwen. Dit als gevolg van de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport over het gedeeltelijk instorten van het dak van AZ-stadion.
Lees meerMinister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) stuurt de Tweede Kamer het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving in verband met de periodieke beoordeling van gebouwen, de aanscherping van de schileisen van tijdelijke woningen en enkele andere wijzigingen. De Eerste Kamer heeft eenzelfde brief gekregen.
Lees meerNEN heeft, in opdracht van het ministerie van BZK, een NTA ontwikkeld voor de periodieke beoordeling van de constructieve veiligheid van grote publieke gebouwen. Het ministerie is voornemens om deze NTA aan te wijzen in de Omgevingsregeling. Ter voorbereiding op de openbare commentaarperiode organiseert NEN op vrijdag 22 juli een webinar.
Lees meerRecent publiceerde het Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc) een richtlijn over het toepassen van CLT in constructies. Naast deze – in samenwerking met enkele leden van VNconstructeurs tot stand gekomen- richtlijn, zijn er meer documenten die zowel voor gemeentelijk constructeurs als voor constructeurs van marktpartijen relevant zijn. COBc en VNconstructeurs trekken samen op om hier bekendheid aan te geven.
Lees meerNEN heeft, in opdracht van het ministerie van BZK, een NTA ontwikkeld voor de periodieke beoordeling van de constructieve veiligheid van grote publieke gebouwen. Het ministerie is voornemens om deze NTA aan te wijzen in de Omgevingsregeling. Ter voorbereiding op de openbare commentaarperiode organiseert NEN op vrijdag 22 juli een webinar.
Lees meerWilt u de kennis/kunde binnen uw organisatie vergroten of uzelf verder ontwikkelen in de bouw? Dan is nu het moment om zich te verdiepen in de opleidingen van komend studiejaar.
Lees meerAan de serie Eurocode-studie-/praktijkboeken voor constructeurs is weer een aflevering toegevoegd: Stabiliteit.
Lees meerTijdens het op 8 juni gehouden managementsymposium van de Verenging Bouw- & Woningtoezicht heeft Nahkaj Schoen, voorzitter van de COBc werkgroep “Wet kwaliteitsborging” in een boeiend betoog de leidraad "Je bent ervan en je blijft ervan" gepresenteerd. Deze leidraad beschrijft de rol van het Bouwtoezicht na invoering van de Wet Kwaliteitsborging van het bouwen en legt de nadruk op de constructieve kant. Het is opgesteld door 10 leden van de vereniging verspreid over heel Nederland.
Lees meerBij toepassing van staalvezelbeton wordt veel gebruikgemaakt van CUR-Aanbeveling 111 voor toepassing bij bedrijfsvloeren op palen. Er is echter steeds meer vraag naar toepassing in andere constructies. Om die reden is in een samenwerking tussen COBc en de industrie het document 'Toetsingshulpmiddel voor Staalvezelbeton voor Funderingsconstructies' opgesteld.
Lees meerHet toepassen van bouwconstructies in CLT (Cross Laminated Timber) gaat de laatste tijd in vogelvlucht.
Lees meerMinister Harbers (IenW) informeert de Tweede Kamer over de beheersmaatregelen voor de constructieve veiligheid bij het gebruik van viaduct 58 in de A16 bij Rotterdam.
Lees meerIn november 2021 heeft de toenmalige minister van BZK aan de Tweede Kamer toegezegd dat er een verplichting komt voor een periodieke beoordeling van de constructieve veiligheid van grote publieksgebouwen. Dit als opvolging van de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport over het gedeeltelijk in storten van het dak van AZ-stadion.
Lees meerIn opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft TNO onderzoek uitgevoerd naar de betrouwbaarheid van de bestaande voorraad breedplaatvloeren in Nederland. Over de achtergronden van dit rapport vindt u meer informatie in de brief aan de Tweede Kamer van 12 april 2022
Lees meerMinister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) informeert de Tweede Kamer over de uitvoering van diverse toezeggingen en acties op het terrein van brand- en constructieve veiligheid van gebouwen.
Lees meerVNconstructeurs houdt op 19 mei de Dag van de Constructeur met als titel: “Step into the Future.”Het thema van deze editie is dan ook ‘De constructeur van de 21e eeuw. Een dag in het teken van verduurzaming, circulariteit, digitalisering en constructieve veiligheid. Mis dit interessante programma niet
Lees meerAls basis voor het ontwerpen van nieuwbouw worden de rekenregels van de Eurocodes voor constructieve veiligheid gebruikt. Hiermee wordt de vereiste veiligheid van bouwconstructies gewaarborgd. Maar het is ook belangrijk dat er geen onnodige extra veiligheden worden ingebouwd, waardoor een oneconomisch ontwerp ontstaat. Bij de draagkracht berekening voor paalfunderingen worden de voorschriften van NEN 9997-1 (Eurocode 7 met nationale bijlage) gehanteerd. Hierin zijn veilige waarden voor paalfactoren opgenomen.
Lees meerAls basis voor het ontwerpen van nieuwbouw worden de rekenregels van de Eurocodes voor constructieve veiligheid gebruikt. Hierbij wordt de vereiste veiligheid gewaarborgd. Anderzijds is het belangrijk dat geen extra veiligheden worden ingebouwd, waardoor een oneconomisch ontwerp ontstaat. Bij de draagkracht berekening voor paalfunderingen wordt uitgegaan van de voorschriften van NEN9997-1 (Eurocode 7 met Nationale Bijlage). Hierin zijn veilige waarden voor paalfactoren opgenomen.
Lees meerDe KPCV Partnerraad heeft het voorstel van de Taakgroep ‘Implementatie over de regeling van constructieve veiligheid in uiteenlopende contractvormen’ goedgekeurd en tegelijk aangemerkt als wellicht wel het belangrijkste document van KPCV.
Lees meerOp 31 maart 2022 start de cursus Dynamica van gebouwen. Tijdens vijf namiddagen worden na een snelcursus dynamica vier praktijkonderwerpen behandeld die gerelateerd zijn aan dynamica: vloertrillingen, windtrillingen en demping van hoogbouw, spoortrillingen en aardbevingsbestendig ontwerpen
Lees meerHet belangrijkste doel van bouwkundige brandveiligheid is dat in geval van brand de aanwezigen in het gebouw veilig kunnen vluchten. De mogelijkheid tot ontvluchting wordt gerealiseerd door een uitgekiende combinatie van de drie belangrijkste essentiële veiligheidskenmerken: brandwerendheid van constructies, rookwerendheid van constructies en brandgedrag van materialen.
Lees meerWilt u alles weten over constructies van metselwerk? Stichting Stapelbouw en VNconstructeurs organiseren samen de cursus Constructies van Metselwerk. In het begin van het tweede kwartaal van dit jaar wordt de cursus voor de negende keer gehouden. 6 KE/PE voor het constructeursregister worden verkregen door deelname aan de cursus.
Lees meerAl jaren wordt er gesteggeld over voor- en nadelen van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Gaat die wel werken, wordt het er echt wel beter door en wat gaat dat niet allemaal kosten?
Lees meerRecent zijn er voor diverse aspecten tijdens het ontwerp en de voorbereiding van de uitvoering van projecten updates op KPCV doorgevoerd.
Lees meerDe presentaties van het COBC congres 2021 staan live
Lees meerDe Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (ATGB) heeft op 30 september een advies gepubliceerd over vrijdragende tussenvloeren in industriefunctie. Een van de vragen die moest worden beantwoord, was of zelfdragende magazijnstellingen met stellingvloeren die tijdens de gebruiksfase van een gebouw geplaatst worden in brandcompartimenten te beschouwen zijn als inrichtingselementen?
Lees meerNa een jaar zonder fysiek congres nodigen wij u weer van harte uit voor het COBc congres in het Groninger Forum georganiseerd door de constructeurs van de stad Groningen.
Lees meerDe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in de Regeling Bouwbesluit 2012 artikel 5.13 (https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012_reg/hoofdstuk-5a/artikel-5.13) een onderzoeksplicht opgenomen voor de beoordeling van gebouwen met breedplaatvloeren. De onderzoeksplicht heeft betrekking hebben op gebouwen uit de hoogste gevolgklasse volgens NEN 8700.
Lees meerIs het gebruik van explosiewerend (of scherfvrij) glas zinvol bij een explosie van een gevaarlijke stof? Kan explosiewerend glas bij incidenten met gevaarlijke stoffen het aantal slachtoffers beperken?
Lees meerVan onderzoek naar herstel van houten paalfunderingen en funderingen op staal Minstens 1.000.000 woningen in Nederland hebben een risico op funderingsproblemen. In deze cursus leer je over het ontstaan van deze problemen, hoe erger te voorkomen en daar waar het te laat is, hoe de fundering hersteld kan worden.
Lees meerHet NEN heeft de geldigheid van de verstekwaarden in de NEN 6079 ‘Brandveiligheid van grote compartimenten, risicobenadering’ verlengd.
Lees meerHet normontwerp van NEN 6766 ‘Corrosie van stalen elementen in de grond’ is beschikbaar voor commentaar. NEN nodigt alle partijen uit de markt uit om te reageren op dit ontwerp, dat opgesteld is door een werkgroep van de normcommissie ‘Geotechniek’. Commentaar op dit normontwerp kan vóór 1 september 2021 worden ingediend.
Lees meerWanneer een brand met grote zekerheid beperkt blijft tot een relatief klein uitbreidingsgebied kan het gebouw fire resilient genoemd worden. Met het toenemende gebruik van Cross Laminated Timber (CLT) – kruislaaghout – is het de vraag of dat ook mogelijk is met woningbouw in CLT.
Lees meerHet NEN is gestart met de ontwikkeling van een Nederlands Technische Afspraak (NTA) voor het periodiek keuren van de constructieve veiligheid van grote publieksgebouwen zoals theaters, bioscopen en (voetbal)stadions. De startbijeenkomst van de samenstellende werkgroep staat voor eind deze maand op de rol.
Lees meerIn Nederland wordt veel kennis op het gebied van de (veilige) energietransitie ontwikkeld. Die kennis wordt op diverse manieren vastgelegd en verspreid, waardoor versnippering van de kennis op de loer ligt. Het IFV heeft daarom in vier documenten kennis gebundeld. De eerste kennisbundel over waterstof is inmiddels verschenen. In de tweede bundel staat geothermie (aardwarmte) centraal. De komende weken volgen kennisbundels over zonnepanelen en windturbines.
Lees meerOp haar website biedt KPCV twee gratis tools aan voor het borgen van de constructieve veiligheid in de bouwpraktijk.
Lees meerOp donderdag 6 mei om 20.25 uur is de uitzending ‘Brandende belangen’ te zien bij BNNVARA op NPO 2. In deze uitzending wordt ingegaan op normen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal. Tijdens de uitzending worden diverse deskundigen aan het woord gelaten, die ingaan op de tekortkomingen in de huidige testen, en ook de verschillende belangen die hierbij spelen
Lees meerDonderdag 3 juni is het zover; de Dag van de Constructeur 2021. De inschrijvingen zijn geopend. Deze editie zal online plaatsvinden en duurt van 12.30 tot 18.00 uur. Het thema is dit jaar ‘Duurzame verbinding’. Ben jij erbij?
Lees meerSamenwerking cruciaal voor Constructieve Veiligheid. Gebruik de nieuwe Online Tool van KPCV Introductie webinar op 18 mei 16.00 – 17.30
Lees meerOp donderdag 29 april vind het IABSE-connect seminar plaats met al thema: Parametrische techniek versus ervaring. Wint de gezel het met zijn digitale gereedschapskist het van de meester?
Lees meerEen padelkooi is een vergunningplichtig bouwwerk. In deze richtlijn zijn de constructieve uitgangspunten voor de realisatie van padelkooien opgenomen, als basis voor de beoordeling van een bouwaanvraag.
Lees meerHet Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuwe versie gepubliceerd van de ‘Richtlijn voor beoordeling mate van brandwerendheid bestaande puiconstructies’. Met deze richtlijn reikt het Rijksvastgoedbedrijf een pragmatisch instrument aan voor het vaststellen van de kwaliteit van bestaande puiconstructies binnen de context van brandveiligheid.
Lees meerHet nieuwe studieboek Mechanica+constructie 1 brengt de vakgebieden van de mechanica van bouwwerken en het ontwerpen en berekenen van constructies samen. Vooral voor studenten in de eerste jaren van hun studie Bouwkunde, Civiele Techniek en Brede Bachelor biedt de uitgave van Bouwen met Staal een nadere kennismaking met de mechanica als basisbestanddeel en integraal component van het construeren.
Lees meerMinister Ollongren reageert op een aantal verzoeken van de Tweede Kamer over de brandveiligheid en constructieve veiligheid van gebouwen.
Lees meerNEN start in 2021 met de standaardisatie van een proces dat het mogelijk moet maken om stalen elementen die een constructieve functie hebben vervuld in een bouwwerk, gemakkelijker opnieuw in te kunnen zetten als constructief element. Partijen die hieraan willen meewerken kunnen zich tot 26 februari 2021 aanmelden bij NEN.
Lees meerOnder begeleiding van NEN is door experts gewerkt aan een herziening van de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 9998. Deze nieuwe versie van de NPR is gepubliceerd en kosteloos beschikbaar bij NEN.
Lees meerHet eerder gepubliceerde groene document is op basis van commentaar en verdere afstemming aangepast tot een groeidocument. Dit houdt in dat gelet op verdere kennisontwikkeling en afstemming ook deze versie nog verder kan worden uitgebreid en of aangepast indien noodzakelijk. De op 7 november 2019 gepubliceerde groene versie is met deze versie komen te vervallen.
Lees meerIn opdracht van het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ABT een protocol opgesteld, bedoeld als handleiding voor eigenaren van stadions voor betaald voetbal voor de borging van een constructief veilig stadion. Het protocol is samengesteld in afstemming met een klankbordgroep met vertegenwoordigers van de Rijksoverheid, KNVB, VBWTN/Cobc, TIS en stadioneigenaren en werd eind juni online gepubliceerd.
Lees meerDe onderzoek plicht breedplaatvloeren is nu formeel een feit. Deze is gepubliceerd in de Staatscourant nr 21238 24 april jl.
Lees meerSinds begin november is Dick Bezemer de nieuwe voorzitter van het Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc). Deze zeer ervaren constructeur en teammanager bouwconstructies, bouwfysica en brandpreventie bij de gemeente Rotterdam, nam samen met Wico Ankersmit het stokje over van Joop van Leeuwen. Bezemer wordt dankzij zijn staat van dienst gezien als autoriteit op het gebied van constructieve veiligheid. We spreken de kersverse voorzitter in ‘De Rotterdam’ met uitzicht over de Maasstad, de plek waar het volgens hem allemaal gebeurt.
Lees meerHet COBc heeft een Toetsingshulpmiddel opgesteld voor de controle van Structurele verlijming van gevels. Het document is bedoeld om de toetser handvatten te geven om constructief verlijmd glas, steenstrips en andere verlijmde (gevel)elementen te toetsen aan het Bouwbesluit. Met deze richtlijn streeft het COBc naar een open en uniforme aanpak bij de beoordeling. Het is een groei-document (dynamisch), waar nieuwe kennis en ervaring in verwerkt zal worden.
Lees meerVia de afdeling VTH van de BAR-organisatie kwam tot ons het droevige nieuws dat Jan Kok na een ziekbed is overleden. Jan was in zijn werkzame leven een zeer betrokken BWT-er die veel voor het vakgebied, de Vereniging BWT en het COBc heeft betekend. Wij wensen zijn familie, vrienden en collega's alle kracht en sterkte toe bij het verwerken van dit verdriet.
Lees meerSamen aan de slag! Recent is Nederland opnieuw opgeschrikt door enkele incidenten met parkeergarages. Ze trekken veel publicitaire aandacht en roepen vragen op over de kwaliteit van onze gebouwen. Duidelijkheid over de oorzaken laat nog op zich wachten. Wat is er aan de hand? Matig onderwijs, gebrekkig toezicht, werkdruk, Wet van Murphy?
Lees meerNEN heeft onlangs NEN 3569 ‘Vlakglas voor gebouwen - Risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend glas’ gepubliceerd. Deze norm geeft antwoord op de regeling van betrouwbaarheid.
Lees meerIn Correctieblad NEN 9997-1:2016/C2:2017 zijn een aantal correcties gemaakt, is een fout hersteld en zijn formuleringen op diverse waarden aangescherpt.
Lees meerNa een geslaagd en compleet bezet congres waar iedereen weer is bijgepraat op de diverse onderwerpen zijn de presentaties beschikbaar.
Lees meerMaandag 6 november 2017 is hij van 21:00 tot 22:00 uur te zien op NPO 2 met een documentaire over zijn project. Presentatie Aart Zeeman. Michel Huisman heeft tijdens het COBc-congres een enthousiaste presentatie gegeven over het Maankwartier. Een aantal van de deelnemers hebben van hem een rondleiding door het Maankwartier gehad.
Lees meerOp 2 november a.s. dus al over 2 weken zal in Heerlen het jaarlijkse COBc congres plaatsvinden. Dit jaar ook voor niet constructeurs van gemeenten die te maken hebben met de onderzoeksplicht breedplaatvloeren wellicht een mooie gelegenheid om hierover veel te weten te komen
Lees meerUit de resultaten van de onderzoeken naar de technische oorzaken van de instorting van de in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport, is gebleken dat vergelijkbare veiligheidsrisico’s zich mogelijk ook kunnen voordoen bij andere gebouwen met vloeren van geprefabriceerde breedplaten.
Lees meerDe redactie heeft van de week de nieuw infosheet NEN 2608 "Betrouwbare glassamenstellingen" ontvangen.
Lees meerNaar aanleiding van de het gedeeltelijk bezwijken van de constructie van de parkeergarage bij Eindhoven Airport, onstaan er vragen over hoe het aansluitvlak tussen breedplaatvloer en druklaag moet worden gedetailleerd. De 39e vraag in de VARCE-rubriek geeft antwoord.
Lees meerDe presentaties van de COBcdag 2014 staan live
Lees meerNEN heeft een nieuwe versie van NEN 2608, de norm voor het berekenen van vlakglas in een constructieve toepassing, voor commentaar gepubliceerd.
Lees meerWerk mee aan abcmeldpunt.nl, de site voor het melden van fouten in ontwerp, uitvoering en beheer. De op de meldingen gebaseerde rapportages en nieuwsbrieven helpen u met uw werk en helpen een goede constructieve veiligheid te bereiken en handhaven. Het Platform Constructieve Veiligheid, een initiatief van Bouwend Nederland, ONRI, BNA en VROM Inspectie, onderneemt acties ter verbetering van constructieve veiligheid in de bouw. Dat moet leiden tot minder incidenten zoals instortingen, ontruimingen of buitengebruikstellingen, maar ook minder verstoringen in het bouwproces en minder faalkosten.
Lees meerOp 1 april 2012 vervangt het nieuwe Bouwbesluit 2012 het vigerende Bouwbesluit 2003.
Lees meerOp 10 november 2011 heeft de landelijke COBc-dag plaats gevonden in het Stopra gebouw in Amsterdam.
Lees meerOp 8 juni 2011 heeft de BFBN een brief uitdoen gaan waarin zijn de huidige stand van zaken omtrent kanaalplaatvloeren bij brand weergeven.
Lees meerNaar aanleiding van een brand in 2007 en de daarbij ontstane schade aan de betonconstructie in een parkeergarage van een appartementencomplex aan de Loydstraat te Rotterdam is op 16 november 2009 door de Bond van Fabrikanten van Betonproducten (BFBN) een brief gepubliceerd.
Lees meerHerziening Uitwerking Indieningsvereisten EEM-berekeningen
Lees meerDoor de Vereniging BWT Nederland, het Centraal Overleg Bouwconstructies en de dienst SO, afdeling expertise, van de gemeente Utrecht is in maart 2010 een methodiek tot stand gekomen voor het constructief toetsen van bouwplannen, “Methodiek constructief toetsen bouwplannen”. Het is een protocol dat rekening houdt met het vakmanschap van de controlerend constructeurs.
Lees meerDe VROM-Inspectie heeft een handreiking gepubliceerd voor de inspectie en aanpak van VZA-kabels in betonconstructies van vóór 1985. De handreiking is bedoeld voor eigenaren en beheerders die bouwwerken (met name woning- en utiliteitsbouw) in eigendom en/of beheer hebben en voor het bevoegd gezag dat toezicht houdt op deze gebouwen.
Lees meer