Nieuws 2023

Primeur: nieuwgarantie voor refurbished kanaalplaten

13-11-2023

Een nieuwgarantie voor twintig jaar oude kanaalplaten was tien jaar geleden wellicht ondenkbaar. Nu is het de werkelijkheid. Naast het retournamecertificaat om geleverde kanaalplaten terug te nemen aan het einde van de levensduur is het nu mogelijk om refurbished kanaalplaten met nieuwgarantie af te nemen bij VBI.

Lees meer

De presentaties van het BWT jaarcongres 2023 staan live

13-10-2023

De presentaties staan live. Voor de mensen die er niet bij waren staat er bij iedere presentatie een korte samenvatting.

Lees meer

Beton Actief Nieuwsbrief 12 oktober 2023

12-10-2023

Vandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.

Lees meer

NTA 8790 voor beoordeling constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

05-10-2023

In november 2020 stortte een deel van het dak van het AZ-stadion in. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) heeft naar aanleiding van onderzoek naar die instorting aanbevolen om voor publiek toegankelijke gebouwen uit de gevolgklasse 3 wettelijk verplicht te stellen dat de eigenaren periodiek onderzoek laten doen naar de constructieve veiligheid van het gebouw. Op basis hiervan is de Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ ontwikkeld. Deze is op 4 oktober 2023 gepubliceerd.

Lees meer

Start ontwikkeling NTA Brandveilig bouwen met hout

21-09-2023

De NEN-werkgroep ‘Brandveiligheid en bouwen met hout’ start per 1 oktober 2023 met de ontwikkeling van een Nederlands Technische Afspraak (NTA) over de noodzakelijke aanvullende afspraken die gemaakt moeten worden als hout als bouwmateriaal wordt gebruikt in plaats van de meer traditionele materialen als staal en beton.

Lees meer

Beton Actief Nieuwsbrief 21 september 2023

21-09-2023

Vandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.

Lees meer

Uitnodiging Staalbouwdag 2023

07-09-2023

Vandaag is de uitnodiging voor de Staalbouwdag verzonden.

Lees meer

Richtlijn Borging constructieve veiligheid in de infra nu beschikbaar

01-09-2023

De Vakgroep Ingenieursbureau Bouwondernemingen van Bouwend Nederland presenteert een richtlijn die zich specifiek richt op de constructieve veiligheid in de infrasector: de richtlijn Borging constructieve veiligheid in de infra. Deze is toegespitst op de verantwoordelijkheden en reikwijdte die in de infra gebruikelijk zijn. De definities voor rollen zijn conform het programma Veiligheid in de Bouw.

Lees meer

Dag van de Constructeur op 6 juni 2024

25-08-2023

De Dag van de constructeur 2024 is op donderdag 6 juni bij de Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Zet deze dag alvast in je agenda. De DvdC is het kennis- en netwerkevent voor alle constructeurs en professionals werkzaam in de bouw. Tijdens deze dag wordt ook de Constructeur van het jaar bekendgemaakt.

Lees meer

Beton Actief Nieuwsbrief 24 augustus 2023

24-08-2023

Vandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.

Lees meer

Nieuwe Eurocode voor windbelastingen

24-08-2023

In het deel van Eurocode 1 voor windbelastingen, EN 1991-1-4, zijn rekenregels opgenomen om de trillingen evenwijdig aan de wind in rekening te brengen. Met de herziening van de Eurocode worden ook deze rekenregels aangepast.

Lees meer

Verzamelwijziging Omgevingsregeling bouwwerken 2023

14-08-2023

Het is een wijziging van de Omgevingsregeling voor gebouwen. Er komt een verplichte periodieke beoordeling voor de constructieve veiligheid van grote publieke gebouwen. Ook komt er een verdere onderzoeksplicht voor gebouwen met breedplaatvloeren. Verder wijzigt het inspectieschema voor brandveiligheidsinstallaties.

Lees meer

Normontwerp NEN 6726 Aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde betonproducten in constructies

08-08-2023

Er is nu een nieuwe normenserie voor aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde betonproducten in betonproducten. Deze norm vervangt deels NVN 6525:2008. Hiermee krijgen marktpartijen in Nederland praktische handvatten voor de toepassing op hun betonproducten van internationale normen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld onbedoeld verkeerde interpretaties worden voorkomen.

Lees meer

De inschrijving voor het jaarcongres van VBWTN 2023 is geopend.

07-08-2023

Op donderdag 12 oktober 2023 organiseert de Vereniging BWT Nederland voor de 20e keer haar grote jaarcongres voor en door iedereen die betrokken is binnen het brede vakgebied van het Bouw- en Woningtoezicht. Ook dit jaar doen wij dit in samenwerking met de VKBN (Vereniging KwaliteitsBorging Nederland). Dit jaar dus een jubileum editie die u zeker niet wilt missen.

Lees meer

Invloed brand op bezwijken koppelwapening in breedplaatvloer

01-08-2023

NEN-EN 13747, de Europese productnorm voor breedplaten, beschrijft in een ontwerpregel dat bij de beoordeling van de brandveiligheid van breedplaatvloeren de koppelwapening ter plaatse van de voeg tussen twee breedplaten niet hoeft te worden beschouwd [1]. Sue Ellen de Nijs deed onderzoek naar de vraag of dit juist is en of dit ook geldt als de koppelwapening zonder specifieke dekking is aangebracht, zoals in Nederland gebruikelijk.

Lees meer

Hou je agenda vrij

04-07-2023

Donderdag 12 oktober is er weer het jaarlijkse BWT congres. Zet de datum vast in je agenda

Lees meer

Kamerbrief over Onderzoek mogelijke schade MuWi-scholen

30-06-2023

Minister De Jonge (VRO) informeert de Tweede Kamer over een mogelijk probleem met MUWI-vloeren in een deel van de schoolgebouwen.

Lees meer

BORGR uit de startblokken

22-05-2023

Een even gedegen als handzaam instrument voor het écht borgen van de constructieve veiligheid bij bouwprojecten, door alle betrokken projectpartners. Dat wordt BORGR, de nieuwe online tool van het Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV)

Lees meer

Handreiking beschikbaar over Wet goed verhuurderschap

16-05-2023

Op 1 juli 2023 treedt de Wet goed verhuurderschap in werking. Gemeenten moeten de wet gaan handhaven en een meldpunt inrichten voor klachten over verhuurders. En gemeenten mogen besluiten een verhuurvergunning in te voeren. Als ondersteuning heeft de VNG de Handreiking goed verhuurderschap gepubliceerd.

Lees meer

De presentaties van het Toezichthouders en Handhaverscongres VBWTN zijn gepubliceerd

11-05-2023

De presentaties van het Toezichthouders en Handhaverscongres VBWTN zijn gepubliceerd

Lees meer

Nieuwe constructeurs toegetreden tot het Constructeursregister

09-05-2023

Nieuwe constructeurs toegetreden tot het Constructeursregister

Lees meer

Steenstrips als gevelafwerking: wat is de kans op een flankerende brand?

08-05-2023

Steeds meer moderne gevelmaterialen worden op de markt gebracht, veelal voor nieuwbouwprojecten maar ook voor veel renovatieprojecten. In Nederland zijn bijvoorbeeld steenstrips populair. Maar met deze nieuwe, moderne materialen komen ook nieuwe uitdagingen voor brandveiligheid. Een relatief nieuw fenomeen is de flankerende brand. Nora Kuiper deed hier onderzoek naar.

Lees meer

Beton Actief Nieuwsbrief 4 mei 2023

04-05-2023

Vandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.

Lees meer

Beton Actief Nieuwsbrief 6 april 2023

06-04-2023

Vandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.

Lees meer

De BBB, een goede zaak!

03-04-2023

Wees gerust, van mij geen politieke verhandelingen op deze plek. Ik heb het hier niet over de winnaar van de verkiezingen maar over een andere BBB; de Beoordeling Bestaande Bouwwerken. Wellicht niet zo populair als de politieke partij, maar evenzeer stelt deze het belang van de burger centraal. Het betreft een soort verplichte APK-keuring voor bestaande gebouwen, die op dit moment volop in ontwikkeling is. Waar hebben we het precies over?

Lees meer

Gezocht: bestuursleden voor de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland

28-03-2023

De Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland (VBWTN) is de vereniging voor iedereen die werkzaam is binnen of voor het Bouw- en woningtoezicht in Nederland. Zij is een kennisvereniging die de kennisuitwisseling tussen organisaties en personen stimuleert, behartigt de belangen van de professionals in het vakgebied en is de spreekbuis voor het vakgebied richting de ministeries en andere belangenorganisaties zoals de VNG, Bouwend Nederland, Vereniging van Kwaliteitsborgers, Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw, Bouwend Nederland.

Lees meer

Managementsymposium en ALV 2023 inschrijving geopend

28-03-2023

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor het Managementsymposium annex de ALV van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland. Dit jaar houden wij ons managementsymposium op 1 juni a.s. samen met het Provero congres, waarbij een deel van het programma gescheiden, en een deel van het programma gecombineerd wordt gehouden. Door deze combinatie krijgt u een breed aanbod aan workshops om uit te kiezen, en zijn de pauzes tijdens deze dag op de zeer interessante informatiebeurs waarbij de laatste informatie over de implementatie van de Omgevingswet kan worden verkregen. En met de duidelijkheid van invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 wilt u dit managementsymposium, met toch wel belangrijke onderwerpen voor ons vakgebied niet missen. Wij stellen het zeer op prijs als u als lid van de Vereniging BWT aanwezig kunt zijn. De Vereniging zijn wij met u als lid samen!

Lees meer

Programma Dag van de Constructeur bekend

28-03-2023

Het programma van de Dag van de Constructeur op 1 juni is bekend. ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’ is het thema. In drie keynotes en een groot scala aan presentaties tijdens twee breakout sessies wordt dit thema van alle kanten belicht. Terug van weggeweest in het programma zijn de hernieuwde samenwerking met het Constructeursregister en de bekendmaking van de Constructeur van het Jaar.

Lees meer

De inschrijving voor het Tweede Toezichthouders en Handhaverscongres VBWTN is geopend

22-03-2023

Op een inspirerende locatie, namelijk de LocHal in Tilburg, vindt op woensdag 10 mei voor de tweede keer het VBWTN congres plaats speciaal voor toezichthouders en handhavers. Na het zeer geslaagde congres vorig jaar wordt wederom een zeer praktijkgerichte dag georganiseerd voor toezichthouders en handhavers met onderwerpen die specifiek voor hun werk, taak en rol zijn toegesneden. Het programma voor deze dag is wederom samengesteld met toezichthouders en handhavers vanuit diverse gemeenten, met daarbij specifieke inbreng vanuit de gemeente Tilburg en Den Haag

Lees meer

Beton Actief Nieuwsbrief 16 maart 2023

16-03-2023

Vandaag is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.

Lees meer

Beton Actief Nieuwsbrief 23 februari 2023

23-02-2023

De afgelopen week is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.

Lees meer

Nieuwe Eurocode 7 Geotechniek

23-02-2023

Er loopt een Eurocode traject om alle Europese normen met betrekking tot constructieve veiligheid te actualiseren naar de huidige stand van techniek. Net als in het Nederlandse normalisatieproces zijn er ook bij de Europese (CEN) normalisatie verschillende stadia. Daarbij is de procesplanning per Eurocode ook nog eens verschillend. Het einddoel is dat uiterlijk 2027 alle Eurocode normen gereed zijn; het liefst inclusief vertaling en nationale bijlagen. Het is de taak van het NEN Team Constructieve veiligheid en de verschillende betrokken commissies om dit voor elkaar te krijgen.

Lees meer

Dag van de Constructeur

20-02-2023

De Dag van de Constructeur 2023 is op donderdag 1 juni in Buitenplaats Kameryck in Kamerik. Tijdens deze dag, die in het teken staat van samenwerking, wordt ook de Constructeur van het Jaar bekendgemaakt.

Lees meer

NTA 8790 open voor commentaar

10-02-2023

De NTA ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ (NTA 8790) is nu open voor commentaar. NEN heeft deze NTA ontwikkeld in opdracht van het ministerie van BZK. Het ministerie is voornemens om deze NTA aan te wijzen in de Omgevingsregeling. De openbare commentaarronde loopt tot 20 maart 2023.

Lees meer

Beton Actief Nieuwsbrief 2 februari 2023

02-02-2023

De afgelopen week is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.

Lees meer

Beton Actief Nieuwsbrief 12 januari 2023

12-01-2023

De afgelopen week is de Beton Actief Nieuwsbrief verschenen.

Lees meer

EnergieHotel Ede: circulair en brandveilig

10-01-2023

Langs de A12 bij Ede wordt het eerste circulaire hotel van Nederland gebouwd. Het hotel wekt zelf energie op en maakt haar gasten bewust van hun energieverbruik door ze te stimuleren hier bewust mee om te gaan. Het gebouw wordt 50 meter hoog en bestaat uit 12 lagen geprefabriceerde HoutKern®modules die zijn opgebouwd uit Cross Laminated Timber (CLT) wand-, vloer en plafondelementen. Cruciale vraag is of de regelgeving van het Bouwbesluit wel voldoende aansluit bij het (hoger) bouwen in hout?

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.