Nieuws 2021

Wat doet het Bouw- en Woningtoezicht eigenlijk?

23-12-2021

Wat doen jullie nu eigenlijk. Of waar houdt het Bouw- en Woningtoezicht zich nu eigenlijk allemaal mee bezig. Zo maar een paar vragen die ik wel eens krijg als ik het over mijn werk heb. En een beetje cynisch wordt er wel eens gezegd, dat is toch die afdeling die de bouwvergunningen afstempelt.

Lees meer

Wkb en innovaties

20-12-2021

Al jaren wordt er gesteggeld over voor- en nadelen van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Gaat die wel werken, wordt het er echt wel beter door en wat gaat dat niet allemaal kosten?

Lees meer

Belangrijke updates op Kennisportaal Constructieve Veiligheid

18-11-2021

Recent zijn er voor diverse aspecten tijdens het ontwerp en de voorbereiding van de uitvoering van projecten updates op KPCV doorgevoerd.

Lees meer

De presentaties van het COBC congres 2021 staan live

12-11-2021

De presentaties van het COBC congres 2021 staan live

Lees meer

De presentaties van het BWT jaarcongres 2021 staan live

12-10-2021

De presentaties en het fotoalbum staan live. Voor de mensen die er niet bij waren staat er bij iedere presentatie een korte samenvatting.

Lees meer

Advies over vrijdragende tussenvloeren in industriefunctie

01-10-2021

De Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (ATGB) heeft op 30 september een advies gepubliceerd over vrijdragende tussenvloeren in industriefunctie. Een van de vragen die moest worden beantwoord, was of zelfdragende magazijnstellingen met stellingvloeren die tijdens de gebruiksfase van een gebouw geplaatst worden in brandcompartimenten te beschouwen zijn als inrichtingselementen?

Lees meer

De inschrijving voor het COBc congres 2021 is geopend.

21-09-2021

Na een jaar zonder fysiek congres nodigen wij u weer van harte uit voor het COBc congres in het Groninger Forum georganiseerd door de constructeurs van de stad Groningen.

Lees meer

Vragenlijst inventarisatie breedplaatvloeren

20-09-2021

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in de Regeling Bouwbesluit 2012 artikel 5.13 (https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012_reg/hoofdstuk-5a/artikel-5.13) een onderzoeksplicht opgenomen voor de beoordeling van gebouwen met breedplaatvloeren. De onderzoeksplicht heeft betrekking hebben op gebouwen uit de hoogste gevolgklasse volgens NEN 8700.

Lees meer

Officieel startsein Landelijke Fenomeentafels Ondermijning

09-09-2021

Betere integrale aanpak van ondermijnende problematiek door gebundelde denkkracht op slimme interventies: dat is het doel van de Landelijke Fenomeentafels Ondermijning. Vandaag gingen de fenomeentafels officieel van start tijdens een bijeenkomst met de betrokken partners.

Lees meer

Effectiviteit van explosiewerend glas onderzocht

27-08-2021

Is het gebruik van explosiewerend (of scherfvrij) glas zinvol bij een explosie van een gevaarlijke stof? Kan explosiewerend glas bij incidenten met gevaarlijke stoffen het aantal slachtoffers beperken?

Lees meer

De inschrijving voor het jaarcongres van VBWTN 2021 is geopend.

26-08-2021

Na een jaar zonder fysiek congres nodigen wij u weer van harte uit voor het grote jaarcongres van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland. Uiteraard nog onder voorbehoud van de laatste ontwikkelingen rond de coronamaatregelen bereiden wij weer een congres voor zoals vanouds

Lees meer

Cursus Aanpak Funderingsproblematiek

23-08-2021

Van onderzoek naar herstel van houten paalfunderingen en funderingen op staal Minstens 1.000.000 woningen in Nederland hebben een risico op funderingsproblemen. In deze cursus leer je over het ontstaan van deze problemen, hoe erger te voorkomen en daar waar het te laat is, hoe de fundering hersteld kan worden.

Lees meer

Schrijf je nu in voor het landelijk congres Handhaving en Gedrag

23-08-2021

Op dinsdag 28 september vindt van 10.00 tot 14.30 uur het landelijke congres van het programma Handhaving en Gedrag plaats. Het congres is dé plek waar inspecteurs, handhavers, beleidsmedewerkers en wetenschappers elkaar ontmoeten. Ook worden er de laatste gedragswetenschappelijke inzichten en de thema’s van morgen gedeeld.

Lees meer

Verstekwaarden NEN 6079 langer geldig

20-08-2021

Het NEN heeft de geldigheid van de verstekwaarden in de NEN 6079 ‘Brandveiligheid van grote compartimenten, risicobenadering’ verlengd.

Lees meer

Normontwerp voor corrosie van stalen elementen in de grond ter commentaar

13-07-2021

Het normontwerp van NEN 6766 ‘Corrosie van stalen elementen in de grond’ is beschikbaar voor commentaar. NEN nodigt alle partijen uit de markt uit om te reageren op dit ontwerp, dat opgesteld is door een werkgroep van de normcommissie ‘Geotechniek’. Commentaar op dit normontwerp kan vóór 1 september 2021 worden ingediend.

Lees meer

Bescherming arbeidsmigranten: Kabinet, draai de kraan dicht

08-07-2021

Veel gemeenten zijn hard bezig of staan in de startblokken om uitbuiting en misbruik van arbeidsmigranten een halt toe te roepen. Maar zonder maatregelen van de landelijke overheid blijft het dweilen met de kraan open. De VNG roept het kabinet dan ook op om die kraan zo snel mogelijk dicht te draaien.

Lees meer

Stand van zaken APV en de Omgevingswet - juli 2021

06-07-2021

De Omgevingswet heeft gevolgen voor de Algemene plaatselijke verordening (APV), omdat die ook regels bevat over de fysieke leefomgeving. Zodra de wet in werking treedt, moet de APV technisch zijn aangepast. Hiervoor heeft de VNG de wettelijke grondslagen en formele verwijzingen in de Model-APV geactualiseerd.

Lees meer

Jaarstukken Vereniging BWT Nederland 2020 goedgekeurd en ter inzage

05-07-2021

In verband met de coronacrisis is ook de de ALV van de vereniging BWT Nederland die normaal zou worden gehouden in het voorjaar uitgesteld tot 7 oktober 2021. In het voorjaar was het nog niet mogelijk om een fysieke bijeenkomst te plannen waardoor er in het bestuur is besloten ook voor 2021 de ALV door te zetten naar het jaarcongres

Lees meer

Is woningbouw in CLT ‘fire resilient’?

17-06-2021

Wanneer een brand met grote zekerheid beperkt blijft tot een relatief klein uitbreidingsgebied kan het gebouw fire resilient genoemd worden. Met het toenemende gebruik van Cross Laminated Timber (CLT) – kruislaaghout – is het de vraag of dat ook mogelijk is met woningbouw in CLT.

Lees meer

NTA periodieke keuring constructieve veiligheid op komst

20-05-2021

Het NEN is gestart met de ontwikkeling van een Nederlands Technische Afspraak (NTA) voor het periodiek keuren van de constructieve veiligheid van grote publieksgebouwen zoals theaters, bioscopen en (voetbal)stadions. De startbijeenkomst van de samenstellende werkgroep staat voor eind deze maand op de rol.

Lees meer

Kennisbundel Geothermie

18-05-2021

In Nederland wordt veel kennis op het gebied van de (veilige) energietransitie ontwikkeld. Die kennis wordt op diverse manieren vastgelegd en verspreid, waardoor versnippering van de kennis op de loer ligt. Het IFV heeft daarom in vier documenten kennis gebundeld. De eerste kennisbundel over waterstof is inmiddels verschenen. In de tweede bundel staat geothermie (aardwarmte) centraal. De komende weken volgen kennisbundels over zonnepanelen en windturbines.

Lees meer

KPCV lanceert online tools constructieve veiligheid

14-05-2021

Op haar website biedt KPCV twee gratis tools aan voor het borgen van de constructieve veiligheid in de bouwpraktijk.

Lees meer

Zembla uitzending over belangen bij brandtesten

07-05-2021

Op donderdag 6 mei om 20.25 uur is de uitzending ‘Brandende belangen’ te zien bij BNNVARA op NPO 2. In deze uitzending wordt ingegaan op normen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal. Tijdens de uitzending worden diverse deskundigen aan het woord gelaten, die ingaan op de tekortkomingen in de huidige testen, en ook de verschillende belangen die hierbij spelen

Lees meer

Dag van de Constructeur

23-04-2021

Donderdag 3 juni is het zover; de Dag van de Constructeur 2021. De inschrijvingen zijn geopend. Deze editie zal online plaatsvinden en duurt van 12.30 tot 18.00 uur. Het thema is dit jaar ‘Duurzame verbinding’. Ben jij erbij?

Lees meer

Introductiewebinar Projectteam scan en Persoonlijke scan KPCV

23-04-2021

Samenwerking cruciaal voor Constructieve Veiligheid. Gebruik de nieuwe Online Tool van KPCV Introductie webinar op 18 mei 16.00 – 17.30

Lees meer

Nieuw studieboek: Mechanica+constructie 1

02-02-2021

Het nieuwe studieboek Mechanica+constructie 1 brengt de vakgebieden van de mechanica van bouwwerken en het ontwerpen en berekenen van constructies samen. Vooral voor studenten in de eerste jaren van hun studie Bouwkunde, Civiele Techniek en Brede Bachelor biedt de uitgave van Bouwen met Staal een nadere kennismaking met de mechanica als basisbestanddeel en integraal component van het construeren.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.