Geef uw commentaar op ontwerpnorm Geotechnisch onderzoek en beproeving

Ontwerpnorm NEN 8992 ‘Geotechnisch onderzoek en beproeving - Aanvullende bepalingen bij internationale en Europese laboratoriumproeven’ is gepubliceerd. Bent u belanghebbende of expert op dit gebied? Dan kunt u tot 1 november commentaar geven op het ontwerp van de nieuwe norm.

Rond 1990 zijn in Nederland NEN-normen ontwikkeld voor het uitvoeren van geotechnische laboratoriumproeven. Deze Nederlandse normen zijn opgevolgd door veertien internationale en Europese normen (NEN-EN-ISO 17892-1 t/m ‑12 en ASTM D4186/D4186M-12E1 en ASTM D6528).

De laatste jaren zijn er in Nederland verschillende ontwikkelingen op het gebied van laboratoriumproeven geweest:

  • Verdieping in Laboratoriumproeven. In 2020 zijn de Nederlandse aanvullende normen NEN 8990 en NEN 8991 respectievelijk bij de Europese identificatie en classificatienormen NEN-EN-ISO 14688-1 en -2 gepubliceerd, waardoor nu een internationale identificatie van grond is voorgeschreven in Nederland.
  • Sinds 2018 is de Wet Basis Registratie Ondergrond (BRO) van kracht en is er een database opgezet om de data van veld- en laboratoriumproeven en identificatie- en classificatieproeven vast te leggen voor openbaar gebruik.
  • Op het gebied van zettingen en stabiliteit zijn grote stappen gezet voor een meer geavanceerde methode voor het afleiden van ontwerpparameters uit laboratoriumproeven.

Aanvullende norm

De NEN normcommissie Geotechniek heeft voorgesteld om de Nederlandse ervaringen bij de uitvoering en interpretatie van geotechnische laboratoriumproeven vast te leggen in een aanvullende norm. Daarom is NEN 8892 opgesteld, waarin aanvullende bepalingen voor alle laboratoriumproeven worden beschreven in één document. Dat vond de commissie een meer werkbare oplossing dan voor elke proef een eigen Nederlandse aanvulling te maken.

Voor de volgende geotechnische laboratoriumproeven zijn nu regels in NEN 8892 opgesteld:

  • bepaling van watergehalte, dichtheid en korreldichtheid;
  • bepaling van korrelgrootteverdeling;
  • Samendrukkingsproef (trapsgewijze belasting en CRS);
  • Valconusproef, Vrije prismaproef, UU en CU/CD Triaxiaalproef;
  • Direct shear en Direct Simple Shear proef;
  • Doorlatendheidsproef;
  • bepaling van Atterbergse grenzen.

Een apart hoofdstuk beschrijft de behandeling van grondmonsters in het laboratorium.

Voor wie?

Gebruikers van NEN 8892 zijn alle bedrijven/organisaties die met funderingen (voor gebouwen, viaducten en tunnels) te maken hebben. Denk aan grote organisaties als RWS, ProRail, waterschappen, havenbedrijven, maar ook aannemers, bemonsteringsbedrijven, laboratoria,  bouwbedrijven, ingenieursbureaus en de wetgever.

Geef uw commentaar

De ontwerpnorm is gepubliceerd op de website van NEN. U kunt tot 1 november 2024 via deze webpagina commentaar geven.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

Geert Kraijema | Consultant 
015 2 690 443bouw@nen.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.