Een hart voor Heerlen, Michel Huisman bij de NPO

Datum maandag 6 november 2017

Tijd 21:00 tot 22:00 Zender NPO 

Michel Huisman heeft tijdens het COBc-congres een enthousiaste presentatie gegeven over het Maankwartier. Een aantal van de deelnemers hebben van hem een rondleiding door het Maankwartier gehad

Verslaggever Aart Zeeman maakt al meer dan dertig jaar reportages in alle uithoeken van de wereld. Als hij in de jaren negentig tv-beelden nodig heeft van drugs en prostitutie, reist hij steevast af naar station Heerlen. Succes verzekerd. Hij bouwt gaandeweg een band op met misschien wel de meest verpeste stad van Nederland.

Een van de ontmoetingen die Zeeman heeft, is met kunstenaar Michel Huisman. Hij wordt gegrepen als Huisman een van zijn overtuigende, humoristische presentaties geeft over zijn visie op architectuur en de beleving van de stad. Als Huisman in 2003 wordt gevraagd om ideeën voor de herinrichting van het stationsgebied, schrikt hij van het plan dat er ligt. Wéér miljoenen in nóg meer lelijkheid, in het hart van zijn Heerlen.

Hij gaat aan de slag. In plaats van alleen tégen te zijn, ontwerpt de kunstenaar het Maankwartier als manifest hoe het óók zou kunnen. Door de muzen weer het woord te gunnen. Door waarde boven winst te stellen. Dat inspireert Aart Zeeman, als journalist vooral gewend te zoeken naar wat er mis is. Want al is Huisman geen architect, het Maankwartier wordt intussen wel gebouwd. Een miljoenenproject, tegen felle protesten in van politici, projectontwikkelaars en architecten. Zeeman: "Journalistiek is geneigd vooral de weerstand, de kritiek op te tekenen. Dat is vaak de makkelijkste weg. Het kan immers altijd wel anders, goedkoper, sneller.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.