Ontwerpen van brandveilige bouwconstructies

Aandacht voor constructieve brandveiligheid is een van de belangrijke aspecten in de ontwerpfase van een bouwplan. Bianca Oostdam en Rob Stark van IMd raadgevende Ingenieurs geven aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden een inkijk in hun aanpak om optimale veiligheid te realiseren.

Wanneer een bouwplan ontwikkeld wordt, moet er al vroeg in de ontwerpfase nagedacht worden over het constructieve ontwerp. Een goed constructief ontwerp ontwikkelt zich mee met de fasering van het project en wordt daarin van grof naar fijn steeds verder uitgewerkt.

Het doel van een constructief ontwerp is vooral functioneel en rationeel. Toch is construeren meer dan dat. Constructies doen namelijk veel meer dan alleen de zwaartekracht trotseren.

Architectonisch, functioneel en financieel kan een constructie een gebouw maken of breken. Een goede draagstructuur helpt de architect, de opdrachtgever, de aannemer én de gebruiker. Niet de een of de ander, maar juist allemaal. Pas dan is een constructie een goede constructie. Daarbij is constructieve brandveiligheid een van de belangrijke aspecten die in het ontwerp tijdig aandacht moet krijgen (1).

Wij nemen deze constructieve brandveiligheid al mee in de ontwerpfase, dus als de eerste ideeën in schetsvorm worden gemaakt. Daarbij wordt het integrale brandveiligheidsconcept in overleg met de overige ontwerpteampartners van grof naar fijn verder uitgewerkt. Het doel is hierbij een optimale veiligheid te verkrijgen die past binnen de wensen van de architect, de opdrachtgever, de aannemer én de gebruiker.

De wijze waarop we deze optimalisatie weten te bereiken is afhankelijk van de opgave. Het kan zijn dat we met een eenvoudige standaardaanpak al voldoende kunnen bereiken, maar het kan ook zijn dat we pas het gewenste resultaat kunnen bereiken na een Fire Safety Engineering (FSE) benadering. In dit artikel geven we aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden een inkijk in onze aanpak van dergelijke opgaven

lees hier het hele artikel

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.