Beton Actief nieuwsbrief april 2024

Heb jij al een kijkje genomen bij onze Kennisbank? Daar vind je interessante artikelen over actuele ontwikkelingen in de beton(bouw)sector en interviews met studenten en docenten van de Betonvereniging. 
 
Zo vertelt Gerben Dijkstra, die bij ons drie opleidingen volgde, wat zijn lidmaatschap van de Betonvereniging heeft betekend voor zijn carrière. En in dit artikel leggen we je uit hoe je kennispunten verdient als je bent aangesloten bij het Constructeursregister. 
 
We hebben een nieuwe collega verwelkomd op de afdeling events. Op zijn eerste dag ging hij meteen mee op werkbezoek naar IJmuiden, waar Rijkswaterstaat een zoutdam bouwt voor selectieve zoutonttrekking
 
Verder staan er weer veel leuke evenementen en activiteiten op de agenda. Meld je aan voor de ALV op 29 mei, kom naar de BetonKanoRace, leer meer over CSRD de bouw tijdens het Beton Café en ontdek hoe onze eerste inspiratiereis naar het buitenland eruit gaat zien. Ontdek al onze geplande cursussen door een kijkje te nemen in onze cursusagenda.

Intervieuw met student

Gerben Dijkstra (33) volgde drie opleidingen bij de Betonvereniging. Dankzij het netwerk dat hij opbouwde, durfde hij in 2022 de stap te zetten om een eigen bedrijf te beginnen. Met Betonadvies Dijkstra begeleidt hij projecten in betononderhoud, betonuitvoering en betontechnologie.

‘Ik wist al tijdens mijn studie dat ik met beton wilde werken,' zegt Dijkstra. ‘Maar op de hogeschool gaat het vooral over bouwen met beton en het berekenen van betonconstructies, je leert weinig over het product zelf. Dat kwam pas toen ik de cursussen van de Betonvereniging ging volgen.’

Los van de kennis die hij opdoet, geniet Gerben Dijkstra naar eigen zeggen vooral van het sociale aspect dat de Betonvereniging te bieden heeft.

'Ik heb in de afgelopen jaren veel mensen leren kennen, zowel medecursisten als docenten. Als ik een vraag heb, is er altijd wel iemand om mee te sparren. En ik merk dat het helpt bij mijn werk: als een oud-docent hoort dat een opdrachtgever een betontechnoloog zoekt, denkt hij aan mij. Zo kom ik weer aan mijn opdrachten.’ 

Lees het hele interview

Kom jij ook naar de ALV op 29 mei?

We nodigen jou als lid van de Betonvereniging van harte uit om op 29 mei bij onze jaarlijkse ALV aanwezig te zijn.

We bespreken onder meer het jaarverslag en jaarrekening van 2023 en de doelen en begroting voor dit jaar. Voorzitter Dorien Staal leidt de ALV voor de laatste keer. Hierna zal er een nieuwe voorzitter voorgedragen worden.

De ALV is hèt moment om als lid alles te horen over het beleid en de activiteiten van de vereniging, en daarover mee te beslissen. Ook is de ALV een leuke manier om in contact te komen met conculega’s en vakgenoten uit de beton(bouw)sector.

We houden de ALV in Theater Zuidplein in Rotterdam, waar we een rondleiding krijgen en de architect en bouwer vertellen over de totstandkoming van dit gebouw. Na afloop is er een netwerkborrel.

Kom jij naar de ALV? Meld je dan van tevoren aan. We hopen je daar te zien!

Ik wil me aanmelden!

Zo verdien je kennispunten!

In de vorige nieuwsbrief vertelden we over het Constructeursregister. Als constructeur, ontwerper of toetser kun je je hierbij aansluiten om aan je professionele ontwikkeling te werken. Ook kunnen opdrachtgevers jou beter vinden.

Ben jij al geregistreerd? Dan ben je verplicht om werkervaring op te bouwen en je kennis constant bij te spijkeren. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je minimaal 800 uur per jaar aan constructieve, ontwerpende of toetsende werkzaamheden besteedt.

Ook is het de bedoeling dat je aan je professionele ontwikkeling werkt door deel te nemen aan educatieve activiteiten. Je kunt op verschillende manieren kennispunten verdienen. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen, een lezing bij te wonen of een artikel te publiceren.

5 manieren om kennispunten te verdienen

Meld je aan voor de inspiratiereis!

Je kunt je nog aanmelden voor de inspiratiereis naar het buitenland! Van 24 t/m 26 oktober gaan we naar Noorwegen. Er is nog plek, dus wees er snel bij. 

We bezoeken onder meer de cementfabriek in Brevik, waar eind dit jaar de eerste grootschalige CO2-afvanginstallatie ter wereld in gebruik wordt genomen. Een perfecte gelegenheid om te zien hoe de principes en technieken van Carbon Capture and Storage (CCS) in hun werk gaan.

Verder staat het programma bol van andere informatieve, inspirerende en sociale activiteiten, zoals een heuse ‘Concrete Tour’ door Oslo en een indrukwekkende tocht door het Oslo Fjord.

Wil jij mee op deze eerste inspiratiereis van de Betonvereniging naar het buitenland? Kijk voor meer informatie over het programma op de website en meld je aan! 

Ik wil me aanmelden!

Op bezoek bij onze leden

Een aantal keer per jaar gaan wij met het team van de Betonvereniging op bezoek bij onze (bedrijfs)leden. Deze excursies vormen een leuke manier om meer te weten te komen over wat er speelt in de markt. Ook is het altijd inspirerend om te zien op welke verschillende manieren bedrijven met beton bezig zijn.

Op maandag 15 april 2024 bezochten wij de zeesluis in IJmuiden. Rijkswaterstaat bouwt daar een zogenoemde zoutdam. Deze dam werkt volgens selectieve onttrekking van zout, wat betekent dat het zoutere water terug richting de zee gaat. Zo voorkomt de dam dat het Noordzeekanaal en achterland zouter worden.

Dit biedt veel voordelen: natuur, land- en tuinbouw, industrie en drinkwater hebben baat bij deze constructie die vooral uit beton bestaat.

Op de website lees je het hele artikel over dit inspirerende werkbezoek. Wil jij ook een rondleiding geven en vertellen over de activiteiten bij jouw bedrijf? Stuur een mailtje naar events@betonvereniging.nl. We komen graag bij je langs!

Lees het hele artikel op de website

Even voorstellen: onze nieuwe collega

Per 15 april is Rogier Rompen ons team komen versterken. Samen met collega Nathalie Nederveen wordt hij verantwoordelijk voor de organisatie van events en activiteiten van de Betonvereniging.

Rogier heeft een achtergrond in de hospitalitybranche, maar werkte de afgelopen acht jaar in de cultuursector en het onderwijs. Bij Allard Pierson – de instelling die de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam beheert - organiseerde hij verschillende events, van lezingen en symposia tot de Museumnacht en de grootse heropening van het gerenoveerde museum.

Rogier Rompen: ‘Net als Allard Pierson heeft de Betonvereniging veel verschillende doelgroepen. Ik vind het een uitdaging om bij elke doelgroep weer te kijken wat werkt. Ik heb geen kennis van de betonwereld, maar dat kan ook een voordeel zijn. Door blind in een onderwerp te duiken en veel verschillende vragen te stellen, kom je op nieuwe perspectieven. Ik kijk ernaar uit nieuwe inhoudelijke kennis op te doen. Met mijn kundige collega’s komt dat helemaal goed.’

Lees verder

BetonKanoRace 10-12 mei

Ga jij volgende week naar de BetonKanoRace? In het weekend van 10 tot 12 mei stappen honderden internationale studenten weer in hun zelfgemaakte kano’s van beton.

Maandenlang werkten studenten Civiele Techniek en Bouwkunde aan een kano die snel, duurzaam en innovatief is. De Betonvereniging is natuurlijk aanwezig op dit evenement, waar onderwijs, innovatie, sociale relaties en sport samenkomen. Hopelijk zien we je daar en kunnen we jouw team ook aanmoedigen! Meer informatie en contact.

Meer informatie

Save the date: 27 juni

Op 27 juni organiseren we alweer het tweede Beton Café van dit jaar. De middag duurt van 14.30 - 19.30 uur en vindt plaats in het AFAS Theater in Leusden. Het thema: Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in de bouw. Sprekers van o.a. Bam Infra, Heidelberg Materials en Grant Thorton vertellen alles over deze duurzaamheidsrichtlijn en hoe je daar als bedrijf vorm aan kunt geven. Zet de datum alvast in je agenda, in de volgende nieuwsbrief lees je meer over de invulling van het programma of houdt onze website in de gaten.

Mis nooit meer een evenement

Zoek je de nieuwste trends in de sector? Wil je jouw netwerk uitbreiden? Onze evenementen bieden hiervoor de perfecte kans.

Algemene Leden Vergadering (ALV) 29 mei | Zuidplein Theater Rotterdam
Beton Café juni
Inspiratiereis Noorwegen 24-26 oktober
Beton Event 21 november
Beton Experience 21 november
Betonprijs 21 november

Bekijk hier alle evenementen

Wijzigingen voorbehouden. De datum die bij een cursus staat, is de startdatum. Kijk op de website voor de vervolgdata.

Doorlopende inschrijving
Basiskennis Beton Algemeen Online
Kennismaken met Betononderhoud en Betonreparatie Online


Mei 2024
Nascholing Betontechnoloog BV 22 mei | Den Bosch en Zwolle
Schoonbeton in de Praktijk 15 mei Woerden
Inleiding in de Dynamica 28 mei | Utrecht

Juni 2024
Kathodische Bescherming Module 2 EXAMEN 4 juni | Utrecht
Betononderhoud EXAMEN 4 juni | Utrecht
Betonstorten van Voorbereiding tot Verhardingsbeheersing EXAMEN onderdeel Verhardingsbeheersing 4 juni | Utrecht
Uitvoering Betonreparatie voor Middenkader EXAMEN 4 juni | Utrecht
Basiskennis Beton Technologie EXAMEN 11 juni | Meerdere locaties
Verdieping Beton Technologie EXAMEN 11 juni | Utrecht
Wapenen in de praktijk EXAMEN 17 juni | Woerden

Juli 2024
Betontechnologisch Adviseren EXAMEN
 3 juli | Gouda

September 2024
Beton in het Lab 3 september Groot-Ammers, Kootwijkerbroek en Den Bosch
Toeslagmaterialenlaborant BV 5 september | De Steeg
Beton in het Lab 9 september Sittard en Lemmer
Basiskennis Beton Constructieleer 9 september Nieuwegein
MPG eisen en betontoepassingen 11 september | Woerden
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Infra/Civiel 17 september | Nieuwegein
Basiskennis Beton Technologie 17 september Utrecht en Oss
Betononderhoud 18 september | Woerden
Basiskennis Beton Technologie 19 september Ruinen
Uitvoering Betonreparatie voor Middenkader 24 september Apeldoorn

Oktober 2024
Introductie CO2-reductie
 2 oktober | Woerden
Nascholing Betononderhoudkundige BV 2 oktober Nieuwegein
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Woning- en Utiliteitsbouw 2 oktober | Nieuwegein

November 2024
Constructieve Ankers 
5 november | Nieuwegein
Waterbouwkundige Constructies 12 november Nieuwegein
Kennismaken met Betononderhoud en Betonreparatie 13 november | Woerden
Toeslagmaterialenlaborant EXAMEN 14 november Andelst
 
December 2024
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Infra/Civiel EXAMEN 
10 december | Utrecht
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Woning- en Utiliteitsbouw EXAMEN 10 december | Utrecht
Uitvoering Betonreparatie voor Middenkader EXAMEN 10 december Utrecht
Betononderhoud EXAMEN 10 december Utrecht
Basiskennis Beton Constructieleer EXAMEN 10 december Utrecht
Basiskennis Beton Technologie EXAMEN
 17 december
 

Wil je advies over onze opleidingen en cursussen?

Heb je vragen en/of wil je advies over onze cursussen en opleidingen? Neem contact op met één van onze programmamanagers Chantal, Erik of Henk. Je kan ons bereiken via 0182-539233 of stuur een e-mail naar opleidingen@betonvereniging.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.