Beton Actief nieuwsbrief 30 mei 2024

In deze nieuwsbrief een mooi interview met Niki Loonen, één van onze docenten over zijn rol in de verduurzaming van beton. Wil jij ook dit jaar nog starten met een cursus, kijk dan even bij de najaarcursussen. Leden van de Betonvereniging krijgen altijd korting op onze cursussen. Dat is maar één van de redenen om vandaag nog lid te worden

De afdeling Seminars & Congressen heeft veel voor jou op stapel staan. Op 27 juni kan je weer het Beton Café bezoeken over een thema dat iedereen in de beton(bouw)sector de komende jaren aangaat: CSRD. Ben je hier nog niet mee bekend en wil je meer weten, meld je dan snel aan. Verder staat de aanmelding open voor de Betonprijs 2024, doe mee met jouw project! Ook de voorbereidingen voor het Beton Event zijn al weer even in volle gang. Wil jij nog als standhouder op het Event staan? Tot slot zijn er nog een aantal plaatsen vrij voor de eerste inspiratiereis naar Noorwegen. Mis deze unieke kans niet! We sluiten af met een terugblik op de BetonKanoRace van 10, 11 en 12 mei.
 
Mocht je in deze nieuwsbrief toch nog iets missen, bezoek dan eens onze website. Hier vind je tal van kennisbankartikelen en ook altijd het nieuwste aanbod van cursussen en evenementen. 

Intervieuw Niki Loonen

Niki Loonen is adviseur bij ABT en docent bij de Betonvereniging, maar in de bouwwereld staat hij vooral bekend om zijn rol in de verduurzaming van beton.

Loonen stelt alles in het werk om zo snel mogelijk ‘zero impact’ beton op de bouwplaats te krijgen - een van de redenen dat VN Constructeurs hem vorig jaar uitriep tot Koploper Duurzaamheid.

Wat drijft deze betontechnoloog en wat kunnen we van hem leren?

‘Over een paar jaar is mijn dochter oud genoeg om te beseffen met wat voor wereldwijd probleem we te maken hebben. Dan zal ze ook naar mij kijken. Ik hoop dat ik haar ervan kan overtuigen dat ik altijd heb geprobeerd zo veel mogelijk het goede te doen.’

Lees het hele interview

Najaarcursussen

Ontwikkel jezelf en volg dit najaar een van onze cursussen! Hieronder laten we je zien wat wij in ons aanbod hebben voor:

Voor aankomende laboranten
Wil je laborant worden? Dan kun je in september beginnen met Toeslagmaterialenlaborant BV (in De Steeg) of Beton in het Lab (vijf mogelijke locaties). Die tweede is de laatste cursus in de opleiding Betonlaborant BV en daarvoor moet je Basiskennis Beton Algemeen hebben afgerond.

Voor aankomende betontechnologen
Binnen betontechnologie kun je jouw eerste stap zetten naar betontechnoloog of betontechnologisch adviseur door mee te doen met Basiskennis Beton Technologie. Je kunt half september starten op drie mogelijke locaties. Ook Basiskennis Beton Algemeen is een optie. Met de online versie kun je altijd meedoen, in september kun je in Utrecht deelnemen aan de fysieke uitvoering.

Voor aankomende projectleiders of adviseurs in betononderhoud
Wil je meer weten over betonreparatie, dan kun je in september deelnemen aan Betononderhoud (Woerden) of Uitvoering Betonreparatie voor Middenkader (Apeldoorn). Die eerste is de laatste cursus in de opleiding Betononderhoudskundige BV en daarvoor moet je Basiskennis Beton Technologie en Basiskennis Beton Constructieleer hebben afgerond of hiervoor vrijstelling hebben. Heb je geen vrijstelling voor Basiskennis Beton Constructieleer, neem dan in september eerst deel aan die cursus in Nieuwegein. De Nascholing Betononderhoudskundige BV (Nieuwegein) kun je in oktober volgen. Aan Kennismaken met Betononderhoud en Betonreparatie Online kun je doorlopend deelnemen. De fysieke variant daarvan in Woerden staat in november voor je open.

Voor constructeurs
Als constructeur van beton wil je specifieke kennis opdoen. Leer in november meer over Constructieve Ankers of Waterbouwkundige Constructies (beide Nieuwegein).

Voor uitvoerders
Als uitvoerder kun je dit najaar aansluiten bij Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden in de variant voor Infra/Civiel of Woning -en Utiliteitsbouw (beide Nieuwegein). Specifiek over schoonbeton kun je in november meer leren via de cursus Schoonbeton in de Praktijk (Woerden).

Voor iedereen die duurzaam en circulair wil werken
Heb jij duurzaamheid en circulariteit hoog op jouw agenda staan? Dan ben je vast blij te horen dat je hier meer over kunt leren via de cursussen Introductie CO2-reductie (september) en MPG eisen en betontoepassingen (oktober), allebei in Woerden.

Zit hier toch niet iets voor jou tussen? Bekijk dan ons volledige aanbod, want in het voorjaar van 2025 komt er nog meer moois aan voor jou.

Meld je aan voor een van de najaarscursussen

Waarom lid worden van de Betonvereniging?

In de beton(bouw)sector sta je nooit alleen. Je hebt anderen nodig om ideeën van de grond te krijgen, ontwerpen te toetsen en projecten te realiseren. Samen komen we vooruit in de innovatie en verduurzaming van beton.

Daarom is de Betonvereniging er. Met onze cursussen, opleidingen en events spijker je niet alleen je kennis bij, maar bouw je ook een netwerk op van professionals, vakgenoten en studenten die met elkaar werken aan de toekomst van beton.

Een lidmaatschap biedt nog een heleboel andere voordelen. We noemen er drie:

  1. Je krijgt korting op activiteiten die de Betonvereniging organiseert, zoals het jaarlijkse Beton Event, en op onze cursussen en opleidingen (30 procent).
  2. Je kunt terecht bij een sparringpartner en klankbord: onze medewerkers zitten voor je klaar om vragen te beantwoorden, advies te geven over cursussen en mee te denken over jouw persoonlijke ontwikkeling binnen de beton(bouw)sector.
  3. Je denkt en beslist mee over het beleid en de activiteiten van de vereniging, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse ALV.

Word jij ook lid van de Betonvereniging?

Kies uit drie typen lidmaatschap

CSRD: Wat betekent dit voor de beton(bouw)sector

Productie, human resources, inkoop of financiën: elke afdeling krijgt direct of indirect met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) te maken.

Deze Europese richtlijn moet gaan zorgen voor een transparanter beeld van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent dit voor de beton(bouw)sector? Daarover gaat het in het Beton Café op 27 juni in het AFAS theater in Leusden.

Het programma duurt van 14.30 uur tot ongeveer 18.00 uur. We hopen je daar te zien!

Ik wil me aanmelden!

Betonprijs 2024

Vanaf maandag 3 juni kan je jouw project aanmelden voor de Betonprijs! Een jury van experts uit de beton(bouw)sector selecteert uit alle inzendingen achttien genomineerden. Op 21 november 2024 maken we tijdens het Beton Event de winnaars bekend.

Sinds 1979 reiken we elke twee jaar de Betonprijs uit aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten.

Jouw project komt in aanmerking voor de Betonprijs als het in Nederland is gerealiseerd door Nederlandse of buitenlandse bedrijven, of als jouw project door  een Nederlands bedrijf is gerealiseerd in het buitenland. Er zijn zes categorieën:

  • Bestaande bouw
  • Grensverleggende bouw
  • Civiele bouwwerken
  • Utiliteitsbouw
  • Duurzame bouw
  • Woningbouw

Vorige winnaars waren bijvoorbeeld Hoog Lindoduin in Den Haag, de nieuwe weg tussen knooppunt Ypenburg/Centrumring Den Haag en de duurzame Grenscorridor N69 in Noord-Brabant.

De jury bestaat dit jaar uit Machteld KorsPeter GossinkMax HendriksHans HuppertzPim PetersBart van KampenRoger Mol en Kees Blom.

Ben jij trots op een project waar jij zelf of anderen aan hebben gewerkt het afgelopen jaar? Meld je aan en wie weet selecteert de jury jouw werk als een van de genomineerden.

Meer informatie over Betonprijs 2024

Aanmelden sponsoren en standhouders betonevent 2024

Al 66 jaar organiseren wij voor jou hét toonaangevende netwerkevenement van de beton(bouw)sector in Nederland! Het is de plek waar professionals elkaar ontmoeten, bedrijven bezoeken en deelnemen aan het congresprogramma.

Volgens traditie organiseren wij het Beton Event weer voor jou op de derde donderdag van november, namelijk 21 november 2024. Deze dag staat in het teken van onze pijlers educatie en verbinding. Onze programmacommissie van professionals uit de sector heeft een boeiend congresprogramma voor jou samengesteld.

Naast educatie staat netwerken centraal op deze dag. Dit jaar kun je weer netwerken met professionals uit de hele keten én studenten van mbo, hbo en wo opleidingen. De Beton Experience vindt namelijk plaats op dezelfde dag, zodat jij aansluiting kunt vinden bij de toekomstige werknemers van de sector. De locatie is de Van Nelle Fabriek Rotterdam. Stands, inspirerende kennissessies, netwerken, kennismaken met de werknemers van de toekomst en elkaar ontmoeten op één van de horecapunten: jouw dag is zo gevuld.

Wil jij ook als standhouder deelnemen aan het Beton Event? Schrijf je dan snel in. 

Meld je aan als standhouder of sponsor

Beton on tour inspiratiereis Noorwegen ben jij erbij?

Van 24-26 oktober organiseren wij de eerste inspiratiereis naar Noorwegen. waar we de cementfabriek van Brevik bezoeken. Hier is de afgelopen jaren druk gebouwd aan een installatie om de CO2 af te vangen die bij de productie van portlandcementklinker vrijkomt.

We zijn erbij als deze wereldprimeur in gebruik wordt genomen. En dat op een bijzonder moment: precies 200 jaar geleden werd het patent op portlandcement verleend. 

Naast de fabriek bezoeken we bouwkundige projecten die onze Noorse zustervereniging Norsk Betongforening voor ons heeft geselecteerd. Uiteraard staan er ook leuke sociale activiteiten op het programma. Wil jij mee, wacht dan niet te lang. Er is een maximaal aantal deelnemers dat mee kan op deze reis!

Meer over Beton on Tour

BetonKanorage 10 - 12 mei

Ook dit jaar raceten studenten weer tegen elkaar in zelfgemaakte kano’s van beton, tijdens de BetonKanorace op 10, 11 en 12 mei 2024. Het was een zonovergoten weekend aan het Twentskanaal, waar Studentenroeivereniging Euros als locatie diende.

U-Base van TU Delft viel in de prijzen met de lichtste kano (57kg) en voor het meest innovatieve concept. SV Trifonius (HAN) ontving de duurzaamheidsprijs voor een cementloos bindmiddel in het ontwerp.

Lees verder

Mis nooit meer een evenement

Zoek je de nieuwste trends in de sector? Wil je jouw netwerk uitbreiden? Onze evenementen bieden hiervoor de perfecte kans.

Beton Café 27 juni
Inspiratiereis Noorwegen 24-26 oktober
Beton Event 21 november
Beton Experience 21 november
Betonprijs 21 november

Bekijk hier alle evenementen

Opleidingen & Cursussen

Wijzigingen voorbehouden. De datum die bij een cursus staat, is de startdatum. Kijk op de website voor de vervolgdata.
 

Doorlopende inschrijving 
Basiskennis Beton Algemeen Online 
Kennismaken met Betononderhoud en Betonreparatie Online 

Juni 2024 
Wapenen in de Praktijk EXAMEN 17 juni | Woerden
Voorspantechniek Uitvoering EXAMEN 18 juni | Nieuwegein

Juli 2024 
Betontechnologisch Adviseren EXAMEN 3 juli | Gouda 

September 2024 
Beton in het Lab 3 september | Groot-Ammers, Kootwijkerbroek en Den Bosch 
Toeslagmaterialenlaborant BV 5 september | De Steeg 
Beton in het Lab 9 september | Sittard
Basiskennis Beton Constructieleer 9 september | Nieuwegein 
Beton in het Lab 10 september | Lemmer 
MPG eisen en betontoepassingen 11 september | Woerden 
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Infra/Civiel 17 september | Nieuwegein 
Basiskennis Beton Technologie 17 september | Utrecht en Oss 
Betononderhoud 18 september | Woerden 
Basiskennis Beton Technologie 19 september | Ruinen 
Uitvoering Betonreparatie voor Middenkader 24 september | Apeldoorn 
Basiskennis Beton Algemeen 24 september | Utrecht
Basiskennis Beton Algemeen 25 september | Utrecht 

Oktober 2024 
Introductie CO2-reductie 2 oktober | Woerden 
Nascholing Betononderhoudkundige BV 2 oktober | Nieuwegein 
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Woning- en Utiliteitsbouw 2 oktober | Nieuwegein 

November 2024 
Constructieve Ankers 5 november | Nieuwegein
Schoonbeton in de Praktijk 6 november | Woerden
Waterbouwkundige Constructies 12 november | Nieuwegein 
Kennismaken met Betononderhoud en Betonreparatie 13 november | Woerden 
Toeslagmaterialenlaborant EXAMEN 14 november | Andelst 

December 2024 
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Infra/Civiel EXAMEN 10 december | Utrecht 
Bekistingen, Hulpconstructies en Uitvoeringsmethoden Woning- en Utiliteitsbouw EXAMEN 10 december | Utrecht 
Uitvoering Betonreparatie voor Middenkader EXAMEN 10 december | Utrecht 
Betononderhoud EXAMEN 10 december | Utrecht 
Basiskennis Beton Constructieleer EXAMEN 10 december | Utrecht 
Basiskennis Beton Technologie EXAMEN 17 december | Online

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.