De ontwikkeling van de Eurocode 19100, de eerste Eurocode voor Glas, markeert een belangrijke mijlpaal in de bouwsector. Deze norm richt zich specifiek op het ontwerp en de berekening van glasconstructies en biedt uniforme richtlijnen voor structureel glasgebruik in gebouwen en andere constructies. In een recent interview bespraken Ron Kruijs (Glasdesign), Christian Louter (TU Delft), Jo Joosten (Expertise BouwGLAS) en Wim Stevels (Eastman Chemical) uit de normcommissie ‘Glas voor Bouwwerken” de uitdagingen en kansen bij de ontwikkeling van een vernieuwde glasnorm
Wat is de Eurocode 10, CEN/TS 19100-reeks?
De Eurocode 10, CEN/TS 19100-reeks “Ontwerp en berekening van glasconstructies” bestaat uit vier delen:
Met deze structuur biedt de aankomende Eurocode 10 een solide kader voor ingenieurs, architecten en ontwerpers, en harmoniseert het ontwerp van glasconstructies in heel Europa . Het is de verwachten dat Eurocode 10 in 2027 als norm gepubliceerd zal worden.
Wat betekent dit voor Nederland?
Voor Nederland heeft de invoering van de Eurocode 10 relatief beperkte gevolgen, aangezien de bestaande NEN 2608-norm al grotendeels aansluit bij de filosofie van de nieuwe Eurocode. Desondanks zal NEN 2608 uiterlijk in 2028 worden vervangen waarbij de Nationale Annex zal zorgen voor een soepele overgang. Dit proces waarborgt dat Nederlandse regelgeving en praktijkervaring goed worden geïntegreerd in de Eurocode 10.
Trots op de bijdrage
Volgens Christian Louter is een van de grootste successen van de Eurocode 10 de brede consensus tussen verschillende landen en belanghebbenden. Het proces, dat meer dan tien jaar in beslag nam, bracht experts uit diverse disciplines samen. Dit resulteerde in een norm die niet alleen theoretisch onderbouwd is, maar ook praktisch toepasbaar blijft.
Bijzonder trots is Wim Stevels op de integratie van de eigenschappen van tussenlagen in het ontwerp van gelamineerd veiligheidsglas. Dit is in veel Europese landen nog niet standaard, maar dankzij aanvullende normen zoals EN 17940 en EN 16613 wordt dit nu beter gereguleerd.
Lessen van andere landen
Tijdens de ontwikkeling van de Eurocode 10 werd duidelijk dat er grote verschillen zijn in ontwerptradities en regelgeving per land. Waar bijvoorbeeld Nederland en Duitsland al sterke nationale normen hadden, moesten andere landen van nul af aan beginnen. Dit leidde tot waardevolle discussies over analytische formules en wetenschappelijke benaderingen voor glasconstructies. Uiteraard speelde daarbij, naast duurzaamheidsaspecten, de veiligheid en het restdraagvermogen van glasconstructies een grote rol.
Toekomstperspectief
De bouwsector verandert snel en glasconstructies spelen hierin een steeds grotere rol. De integratie van circulaire principes, zoals het hergebruik van glas uit bestaande gebouwen, zal naar verwachting een belangrijk speerpunt worden in toekomstige revisies van de norm. Nederland loopt hierin voorop met geavanceerd onderzoek en praktijktoepassingen.
Daarnaast zal de implementatie van de Eurocode 10 vragen oproepen over de praktische uitvoering en certificering. Hoe waarborgen we de veiligheid en duurzaamheid van glasconstructies in een wereld waarin energie-efficiëntie en CO₂-reductie steeds belangrijker worden? Dit zijn vraagstukken die de komende jaren verder uitgewerkt zullen worden.
Een transparante toekomst voor glasconstructies
De Eurocode 10 vertegenwoordigt een belangrijke stap in de harmonisatie van glasontwerp binnen Europa en hiermee is het vakgebied volwassen geworden. Voor Nederland betekent dit een logische evolutie van de bestaande regelgeving, met extra aandacht voor circulaire toepassingen en de rol van gelamineerd en driebladig glas. Door de samenwerking tussen industrie, wetenschappers en regelgeving blijft de glasbranche zich ontwikkelen en innoveren.
Meepraten over de toekomst van glasconstructies?
Deelnemen aan een normcommissie biedt professionals de kans om te leren van experts, hun netwerk uit te breiden en invloed uit te oefenen op de toekomst van de sector. Een brede vertegenwoordiging vanuit de ontwerppraktijk en de glas- en gevelindustrie is essentieel om normen goed te laten aansluiten op de praktijk. Nieuwe experts kunnen zich aanmelden via eurocodes@nen.nl. Nederland speelt een leidende rol in de glasindustrie, maar de uitdagingen blijven groot. Van veilig hergebruik van glas tot uniforme Europese normen – samenwerking blijft de sleutel tot een duurzame en veilige toekomst.