Steenstrips als gevelafwerking: wat is de kans op een flankerende brand?

Steeds meer moderne gevelmaterialen worden op de markt gebracht, veelal voor nieuwbouwprojecten maar ook voor veel renovatieprojecten. In Nederland zijn bijvoorbeeld steenstrips populair. Maar met deze nieuwe, moderne materialen komen ook nieuwe uitdagingen voor brandveiligheid. Een relatief nieuw fenomeen is de flankerende brand. Nora Kuiper deed hier onderzoek naar.

Bij flankerende branden verspreidt de brand zich via de gevel, dus langs de interne scheidingsconstructies waardoor kortsluiting van de WBDBO optreedt. In de afgelopen 20 jaar haalt vrijwel jaarlijks een flankerende gevelbrand het nieuws. Vaak is een thermisch lichte gevelafwerking in combinatie met een brandbare isolatielaag de boosdoener. Een thermisch lichte gevelafwerking is gedefinieerd als een gevelafwerking die maar weinig warmte kan opnemen en daardoor snel warmte doorgeeft, zoals een afwerking van aluminium composiet materiaal (ACM). De branduitwerking via de gevel van de Grenfell-toren is hiervan het bekendste voorbeeld.

Steenstrips populair in Nederland

In Nederland is een ander thermisch licht materiaal toenemend populair, namelijk steenstrips. Steenstrips geven de illusie van een gemetselde gevel, maar zijn eigenlijk niets meer dan een paar-millimeter-dikke keramiek laag. Deze is dan vaak met of zonder cementgebonden laag toegepast op een EPS-isolatielaag.

De vraag is nu hoeveel warmte deze afwerking doorgeeft naar de isolatielaag, in geval van een uitslaande vlam? Natuurlijk is het vermogen in de uitslaande vlam hiervoor een belangrijke parameter. Wanneer de kans op een uitslaande vlam met een aanzienlijk vermogen realistisch is kan die uitslaande vlam tot een zodanige warmtestroom naar de isolatielaag in de gevel dat deze verweekt en aangestoken wordt.

Lees hier het hele artikel

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.